VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De uitslag van het Britse referendum heeft vrijdag direct geleid tot een vlucht in veilige beleggingen. Als de ingezette koersbewegingen blijvend zijn kan dat op de middellange termijn bredere gevolgen hebben voor de economie en financiële markten.

Naast de scherpe koersdalingen voor aandelen, was er vrijdag op financiële markten een sterke reactie met de stijging van de dollar. Verder daalden rendementen op ‘veilige’ Duitse en Nederlandse staatsobligaties naar historisch lage niveaus. De gevolgen van de deze ontwikkelingen op de middellange termijn op een rij.

 
Lagere euro, meer inflatie

Naast het Britse pond verzwakte ook de euro euro tegen de dollar. Een lagere euro leidt tot hogere importprijzen. Dat zou de historisch lage inflatie in de eurozone een zetje moeten geven.


Lage obligatierendementen, nog lagere spaarrente....

De tienjaars Duitse rente zakte vrijdag weer onder de nul procent, de Nederlandse tienjaarsrente naderde vrijdagochtend de 0,1 procent. De rente die spaarders krijgen op hun tegoeden is uiteindelijk afhankelijk van de rente op de kapitaalmarkt. De weg voor de spaarrente is dus omlaag. Toeval of niet, ABN Amro kondigde vrijdag aan de spaarrente naar 0,4 procent te verlagen.

 

...maar ook lagere leentarieven

De keerzijde van de lagere spaarrente is een lagere rente voor kredieten. Hypotheken zouden dus nog goedkoper moeten worden. Hetzelfde geldt voor bedrijfskredieten, hoewel deze vaak gekoppeld zijn aan de Europese euribortarieven. Deze daalden vrijdag maar heel licht.

 

Sterke dollar, slecht voor opkomende markten

De dollar is vrijdag niet alleen tegen het pond en de euro, maar tegen de meeste valuta gestegen. De afgelopen jaren leidde de sterke dollar vooral in opkomende economieën tot kapitaaluitstromen en onrust op beurzen. Het stijgen van de dollar kan deze onrust zomaar weer doen oplaaien.

Dit geldt bijvoorbeeld voor China. De verhouding tussen de dollar en de Chinese munt ging vrijdag door de 6,62 dollar en steeg naar het hoogste punt sinds het begin van dit decennium.

Yuan-dalingen leidden twee keer eerder, vorige zomer en afgelopen winter tot grote onrust op financiële markten. Deze yuan-daling die volgt op een periode van een omlaag kruipende yuan kan zomaar leiden tot een nieuwe periode van zorgen over de toestand in China.

 

Verstoring evenwicht

De westerse beurzen hangen al sinds eind april rond hetzelfde niveau zonder duidelijk richting te kiezen. De scherpe beursdaling van vrijdag zou het wankele evenwicht kunnen verstoren en kunnen leiden tot een nieuwe correctie.

Het zal dan waarschijnlijk eerder de aanleiding dan de reden zijn voor koersdalingen. Het Amerikaanse cijferseizoen en de ontwikkeling in China zijn uiteindelijk grotere thema’s voor de beurzen dan een brexit.