VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met het referendum achter de rug worden verschillende nieuwe Europese beursgangen afgeblazen. Achteraf was het voor de bedrijven die daarvoor naar de beurs kwamen een goede beslissing om door te zetten. Ook voor de nieuwe aandeelhouders van de bedrijven pakt het nog relatief goed uit.

Maandag werd bekend dat het Spaanse telecomconcern Telefonica twee beursgangen uitstelt. Het gaat om de Britse dochter O2, en infrastructuurtak Telxius.

Verder stelde het Japanse Line, een berichtendienst vergelijkbaar met WhatsApp, zijn beursgang uit. In China werd de beursgang van een ontwikkelaar van magazijnvastgoed uitgesteld en in de VS die van een biotechbedrijf.

De brexit-stemming heeft het klimaat voor een gang naar de beurs dus direct flink verslechterd. Achteraf lijken de bedrijven die nog eind mei, begin juni naar het Damrak zijn gekomen in een kleine golf van nieuwe noteringen, hier goed aan te hebben gedaan.

 

 

Koersreactie na brexit

Verandering tov introductiekoers

Philips Lighting

-1,5%

4,5%

ASR

-5,8%

-3,0%

Basic-Fit

-2,3%

-8,0%

ForFarmers

-3,4%

-13,8%

Coca Cola European Partners

-4,3%

-7,3%

 

Voor de nieuwe aandeelhouders is het beeld gemengd. Aan de ene kant staan vier van de vijf nieuwe aandelen in de min ten opzichte van hun introductiekoers. Tegelijkertijd zijn de koersverliezen kleiner dan die van branchegenoten en de index.

ForFarmers doet het met een koersdaling van circa 13 procent ten opzichte van de openingskoers het slechtst. Op zich is dat goed te verklaren aangezien de veevoerproducent ruim eenderde van de omzet uit het VK haalt.

De ene positieve uitzondering is Philips Lighting dat ten opzichte van de introductiekoers nog bijna 5 procent hoger staat. Ook het koersverlies vanaf donderdag toen de stembussen in het VK nog moesten sluiten is met nog geen 2 procent beperkt. Vergeleken met het aandeel van moederbedrijf Philips, min 9 procent sinds vrijdag, blijft de beursnieuweling ook goed liggen.

Ditzelfde geldt voor verzekeraar ASR. Het koersverlies van ruim 5 procent is een stuk kleiner dan voor de aandelen van Aegon (min 17 procent) en NN Group (-11 procent). Frisdrankbottelaar Coca-Cola European Partners staat circa 5 procent lager vanaf donderdag, wat vergelijkbaar is met het aandeel van de Nederlandse branchegenoot Refresco.

Ook ten opzichte van de AEX-index die in bijna twee handelsdagen al bijna 8 procent heeft verloren vallen de koersverliezen van de beursnieuwelingen mee. Voor alle vijf de nieuwe aandelen zijn die kleiner dan die van de hoofdindex.

Al met al pakt het opportunistische handelen van de bedrijven en hun adviseurs een maand geleden dus niet zo slecht uit, zelfs niet voor de aandeelhouders.