VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2016

Centrale banken waarschuwen voor woningmarktzeepbel, maar hun handen zijn gebonden

Centrale banken waarschuwen voor woningmarktzeepbel, maar hun handen zijn gebonden
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Centrale banken in verschillende Europese landen en het IMF waarschuwen voor een zeepbel op de woningmarkt. Het belangrijkste instrument om dit tijdig te voorkomen, renteverhoging, is echter uitgesloten.

Een rapport van het IMF over de Duitse financiële sector kreeg deze week veel aandacht. Daarbij lag de focus op de systeemrisico’s voor de wereldwijde financiële stabiliteit die uitgaan van Deutsche Bank. Het IMF waarschuwt in het rapport echter ook voor oververhitting op de Duitse woningmarkt.
 
De huizenprijzen in Duitsland stijgen namelijk al bijna vijf jaar harder dan de inkomens. In grote steden zoals Berlijn, Hamburg en Hannover stegen de prijzen in de tweede helft van 2015 zelfs met dubbele cijfers.
 
Er is nog geen acuut gevaar van een zeepbel, maar het IMF adviseert de autoriteiten in Duitsland wel om maatregelen voor te bereiden. Het gaat dan om grenzen aan de hypotheekverstrekking zoals die ook in Nederland de laatste jaren strikter zijn geworden.
 
Duitsland heeft dit decennium tot nu toe een van de sterkst opgaande woningmarkten ter wereld, maar ook in andere Europese landen stijgen prijzen harder dan inkomens. Oostenrijk en Zweden zitten volgens data van het IMF wat dit betreft in dezelfde buitencategorie als Duitsland.
 
Het is dan ook geen verrassing dat in beide landen centrale bankiers aan de bel hangen. In Oostenrijk wil de centrale bank dat er maatregelen worden genomen om de kredietgroei te remmen. De Zweedse Riksbank stelde begin juni zelfs dat ingrijpen nu ‘urgent’ nodig is.
 
De maatregelen waartoe de centrale banken oproepen zijn dezelfde als in Duitsland: lagere grenzen voor de ratio tussen inkomen en schuld en woningwaarde en schuld en verplicht aflossen. De vraag is echter of dat allemaal veel uithaalt in een sterk opgaande woningmarkt.
 
Het sentiment onder huizenkopers is in zo’n situatie veel belangrijker en een veel sterker drijvende factor, dan de precieze grenzen voor de hypotheekverstrekking. Dat sentiment lijkt sterk te worden beïnvloed door de extreem lage rente. Dat in Nederland de woningmarkt juist herstelde na de invoering van nieuwe, strengere hypotheekregels in 2013 geeft ook aan hoe belangrijk het sentiment is.
 
De president van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo Hans-Werner Sinn riep in maart ook op om het ontsporen van de woningmarkten in een aantal Europese landen te voorkomen. Zijn antwoord is even eenvoudig als onrealistisch: verhoging van de rente.
 
Als Europese centrale bankiers namelijk iets gaan doen dan is het de rente verder omlaag duwen, zeker na het Britse referendum van vorige week. Dat dit onvermijdelijk leidt tot het verder opstoken van het vuur op woningmarkten in Noord-Europa, speelt daarbij geen enkele rol.
 
Wanneer de stijgende prijzen overgaan in een zeepbel die moet klappen, is niet te voorspellen. Maar als het gebeurt zal de schade voor de bancaire sector en dus het financiële systeem groot zijn. Dat centrale bankiers hiervoor waarschuwen maar tegelijkertijd het belangrijkste instrument om zo’n scenario te voorkomen niet kunnen inzetten is ironisch en pijnlijk tegelijkertijd.


Gerelateerde artikelen

Communicatie over aanpassing beleggingsassortiment ABN Amro moet beter
Communicatie over aanpassing beleggingsassortiment ABN Amro moet beter
07-02-2017

Bepaalde beleggingen passen niet in het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro. D…

Lees verder

banken ABN Amro banksector
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
06-01-2017

2017 wordt het derde jaar van het opkoopprogramma van de ECB en het derde j…

Lees verder

banken rente
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
08-11-2016

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Veel ve…

Lees verder

banken beurs beleggen
Geringe kansen voor banken die speelbal zijn van financiële markten
Geringe kansen voor banken die speelbal zijn van financiële markten
30-09-2016

Deutsche Bank is deze week een speelbal van de financiële markten geworden.…

Lees verder

banken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}