VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeerders houden niet van onzekerheid, is een veel gehoord adagium. Dat de laatste weken ondanks het Britse referendum en onrust op de beurzen toch grote overnames worden aangekondigd is daarom een bemoedigend signaal voor de beurs.

In korte tijd is een reeks aanzienlijke overnames aangekondigd. Zo doet het Franse levensmiddelenconcern Danone met de koop van het Amerikaanse WhiteWave voor 10 miljard dollar zijn grootste overname sinds 2007. Het Britse industrieconcern Melrose koopt voor bijna 1,5 miljard dollar de Amerikaanse maker van ventilatiesystemen Nortek. 

In eigen land werd Propertize, het vastgoedbedrijf van het genationaliseerde SNS Reaal, verkocht. Hiermee is, inclusief aflossing van een schuld, ruim 3 miljard euro gemoeid.

Kleiner maar toch opmerkelijk omdat het bedrijf al jaren op de lijstjes met in de verkoop staat, is de fusie van afvalverwerker Van Gansewinkel. De aandeelhouders krijgen circa een half miljard, deels in cash deels in aandelen.

In het geval van Danone en Melrose is opvallend dat het in dit geval Europese bedrijven zijn die Amerikaanse bedrijven kopen. Dit ondanks de stijging van de dollar tegen euro (met 3 procent) en pond (10 procent). De strategische overwegingen wegen kennelijk zwaarder dan de wisselkoersbeweging.

Daarnaast is opvallend dat drie van de vier verkopen gepaard gaan met het ophalen van kapitaal. Danone betaalt de overname van WhiteWave volledig met nieuw uit te geven bankschuld. 

Melrose haalt 1,6 miljard pond op met een aandelenuitgifte en 780 miljoen pond met schuldfinanciering. Bij de fusie van Van Gansewinkel wordt voor 90 miljoen pond aan aandelen uitgegeven en voor 236 miljoen euro aan nieuwe schuld opgehaald.

Dat laat zien dat kapitaalmarkten en banken gewoon open zijn voor partijen die overnames doen. Dit ondanks de onrust die is ontstaan na het Brexit-referendum en, de laatste week, rond de banken op het Europese continent.

Daar komt bij dat het lage pond en de gedaalde aandelenkoersen zomaar kunnen leiden tot een koopjesjacht in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Bloomberg kijken investeerders met interesse naar middelgrote bedrijven met een notering in Londen. Overnames die eerder niet doorgingen omdat de prijs te hoog was, zouden nu alsnog interessant kunnen zijn.

Terwijl de beurzen onrustig het halfjaarcijferseizoen in gaan, draait het overnamecircus nog door. De kapitaalmarkt is ook gewoon open voor overnames. Dit is voor beleggers die niet zitten te wachten op een nieuwe neergang een bemoedigend signaal.