VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

12 juli 2016

Zes feiten over Italiaanse rommelkredieten

Zes feiten over Italiaanse rommelkredieten
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Italiaanse banken staan de laatste weken weer vol in de aandacht. 17 procent van de bankbalansen bestaat uit rommelkredieten. Maar waar gaat het hier over? Zes feiten over de ‘sofferenze’ en andere probleemleningen.

Het gaat vooral om bedrijfskrediet
Het is de economische crisis van de laatste jaren die de Italiaanse bankbalansen heeft geraakt. Het percentage bedrijven met probleemkredieten is sinds 2009 ruim verviervoudigd. Volgens cijfers van de Italiaanse centrale bank heeft 17 procent van de Italiaanse niet-financiële bedrijven kredietproblemen.

Veel minder om consumentenkrediet
Wat betreft kredietverstrekking aan consumenten was in dezelfde periode sprake van een verdubbeling van probleemleningen naar ongeveer 8 procent. Problemen met hypotheken zoals banken in een flink aantal andere landen die hebben gehad zijn er in Italië veel minder. Dit komt mede doordat de gemiddelde verhouding tussen hypotheek en woningwaarde net boven de 60 procent ligt.

De pijn zit overal, ook in sterke regio’s
De ‘Mezzogiorno’, het zuiden van Italie, is economisch het minst ontwikkeld. Toch zitten de meeste probleemkredieten in het rijke noorden. Bij Banca Monte dei Paschi di Siena zijn Lombardije, Veneto, Emilia Romagna en Piemonte goed voor ruim een derde van de probleemkredieten.

En in alle sectoren van het bedrijfsleven
De productiesector is goed voor ruim een kwart van de probleemkredieten bij Monte dei Paschi. Hierna volgen de dienstensector met 22 procent en de bouw en handel (15 procent). De problemen zitten dus door alle sectoren van het Italiaanse bedrijfsleven heen en komen ook voort uit de motor van de Italiaanse economie, de productiesector.

Er is onderpand
De Italiaanse banken wijzen er in hun presentaties allemaal op dat hun al afgewaardeerde probleemkredieten vaak gedekt worden door onderpand van de kredietnemer. Het gaat dan om de verpanding van rekeningen en vorderingen, maar meestal om onroerend goed. Daar bovenop is er vaak ook nog een hoofdelijke aansprakelijkheid.

Maar executieverkoop is lastig
Het beperken van de schade van slechte leningen is door de trage afwikkeling van faillissementen echter lastig. Gemiddeld duurt het drie keer zo lang voor een faillissement in Italië is afgewikkeld als in Duitsland. Dit leidt er ook toe dat probleemkredieten minder makkelijk zijn te verkopen dan in andere landen.

 


Gerelateerde artikelen

Deflatiespook is weg, centrale banken moeten in actie komen
Nieuw bestuurstrio moet ABN Amro definitief losweken van de Staat
Nieuw bestuurstrio moet ABN Amro definitief losweken van de Staat
10-08-2017

Het nieuwe bestuursteam van ABN Amro dat de bank slagvaardiger en weerbaard…

Lees verder

banken ABN Amro Staat
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

banken ING rente europa
Italianen houden bankenredding in eigen huis

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}