VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De olieprijs begint weer te dalen en analisten worden langzaam somberder over de houdbaarheid van het dividend bij bedrijven als Shell. Het olieconcern moet tegenwoordig geld lenen om het dividend te kunnen blijven betalen en dat kan niet eeuwig doorgaan. Als de olieprijs niet snel hogere regionen opzoekt, lijkt het dividend van Shell niet houdbaar en dat zou het aandeel veel pijn kunnen doen. Beleggers die zoeken naar een alternatief kunnen eens kijken naar zonne-energie.

De aandelen van bedrijven die actief zijn in zonne-energie zijn in de eerste helft van 2016 ook fors gedaald. Verschillende -vooral Amerikaanse- bedrijven in deze sector komen deze en volgende week met hun halfjaarcijfers en analisten van Merrill Lynch legden er enkele naast elkaar. De zakenbank ziet dat er geld te verdienen is met het redden van de planeet, ook voor beleggers.

De groei in de sector zonne-energie is al jaren indrukwekkend en de kosten van energieopwekking met zonnepanelen dalen zeer snel. Op veel plaatsen in de wereld is zelf opgewekte zonne-energie al goedkoper dan elektriciteit van het nutsbedrijf.

Toch wordt wereldwijd nog maar een paar procent van de energie direct met zonlicht opgewekt en is er zelfs sprake van pessimisme onder beleggers. Dat hangt samen met onzekerheid over de financiering van veel bedrijven en de businessmodellen die worden gehanteerd. Er zijn namelijk grote verschillen tussen bedrijven, en er gaan regelmatig zonnepanelenmakers over de kop, zoals recent het Amerikaanse SunEdison

 

Favoriet SunPower kan verdubbelen

Merrill Lynch’s favoriet in de sector is het aandeel SunPower (Nasdaq ticker SPWR), dat op dit moment ongeveer 9 keer de verwachte winst per aandeel over het jaar 2017 kost. Merrill Lynch hanteert een koersdoel van 31 dollar, dat is ruim het dubbele van de huidige koers. 

Merrill vergelijkt SunPower met First Solar, waarmee SunPower een joint venture heeft waarin energieprojecten worden ondergebracht: 8point3 Energy (Nasdaq ticker CAFD). First Solar (Nasdaq ticker FSLR) krijgt komend jaar te maken met een terugval in de winst en is daarom volgens de analisten nu minder interessant. Het aandeel krijgt een neutraal advies, maar het koersdoel voor First Solar is 68 dollar, toch nog 40 procent boven de huidige koers.

Merrill Lynch is ook optimistisch over het bedrijf Sunrun (Nasdaq ticker RUN). Dit aandeel krijgt een koersdoel mee van 9 dollar, terwijl het nu net 5 dollar staat. Sunrun installeert en onderhoudt zonnepanelen op daken van Amerikaanse klanten, voornamelijk particulieren. Het bedrijf was de afgelopen jaren verlieslatend en keerde nog nooit dividend uit.

De waarde van Sunrun zit echter in de installaties en de langlopende contracten die het bedrijf heeft met zijn klanten. De panelen worden door Sunrun gefinancierd, en door de huiseigenaren geleased, een model dat vergelijkbaar is met wat het door automaker Tesla over te nemen SolarCity doet.

Er zijn ook aandelen in de sector waarover Merrill Lynch minder te spreken is. Vivint Solar (Nasdaq ticker VSLR) en Enphase Energy (Nasdaq ticker ENPH) krijgen een verkoopadvies. Vivint, een concurrent van SolarCity en Sunrun, omdat het een te zware schuldenlast meetorst, Enphase (maker van apparatuur, waaronder omvormers voor de opgewekte energie) omdat de winstmarges te laag zijn.

De genoemde bedrijven zijn voor Nederlandse beleggers absoluut de moeite van het volgen waard. Dit zijn de data waarop de halfjaarcijfers worden bekend gemaakt, steeds nabeurs in de VS, dus dat is rond 22 uur in de avond hier:

  • Enphase Energy 2 augustus
  • First Solar en Tesla 3 augustus
  • Vivint Solar 8 augustus
  • SolarCity en SunPower 9 augustus
  • Sunrun 11 augustus
  • 8point3 Energy 28 september