VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 augustus 2016

VEB waarschuwt voor effecten van beursfusie

VEB waarschuwt voor effecten van beursfusie
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De European Investors’ Association heeft met steun van de VEB bij de Europese Commissie haar zorgen geuit over de geplande fusie van de Londense en Duits beurs.

Hoewel de schaalvergroting die gepaard gaat met fusies en overnames positief kan zijn voor beleggers, vrezen European Investors en VEB Lees hier de brief van European Investors aan Eurocommissaris Margrethe Vestager dat dit hier niet het geval zal zijn. De dominantie van de nieuwe combinatie is dermate hoog, dat andere beurzen geen betekenisvol tegenwicht meer kunnen bieden. De nieuwe combinatie LSE/DB zal qua marktkapitalisatie tien keer zo groot zijn als Euronext, de nummer twee op de Europese markt.

In een aantal belangrijke marktsegmenten waarin op dit moment een gezonde concurrentie plaatsvindt tussen drie grote spelers (LSE, DB en Euronext), zal een quasi-monopolie ontstaan waarbij de nieuwe beursgigant zo dominant is dat men niet meer kan spreken over serieuze concurrentie en de keuzevrijheid van beleggers zeer beperkt is.

Zo zal de nieuwe moloch de markt voor pan-Europese benchmark indices gaan domineren. Deze indices worden gebruikt door vermogensbeheerders en bepalen in grote mate hun beleggingsbeleid. Deutsche Börse, eigenaar van de Eurostoxx 50 and Stoxx 600 indices, gaat samen met LSE (eigenaar van FTSE/Russel indices), haar enige echte concurrent op dit terrein. De nieuwe combinatie controleert dus de samenstelling van de belangrijke indices in Europa.

Eenzelfde situatie ontstaat in andere marktsegmenten. Denk aan de notering van de steeds populairder worden exchange traded funds (ETFs) en de clearing van derivaten.

European Investors en VEB maken zich ook zorgen over het effect op de kleine beurzen, zoals Euronext. Zij zullen mogelijk een uitholling ervaren met negatieve consequenties voor beleggers en beursvennootschappen. Handelsvolumes en liquiditeit nemen  af, resulterend in hogere transactiekosten en een grotere bied-vraag spreiding.

Tot slot, benadrukt European Investors in de brief dat bedrijven die een notering ambiëren op de nieuwe beursgigant mogelijk zullen kiezen voor een Britse notering om zo belangrijke EU regels te omzeilen. Na effectuering van de Brexit, zal het Vereniging Koninkrijk namelijk naar alle waarschijnlijkheid haar financiële regelgeving gaan versoepelen. De nieuwe beurs enerzijds en de continentale beurzen anderzijds zullen niet op gelijke voet concurreren.

De fusie werd maart van dit jaar aangekondigd. De aandeelhouders van beide ondernemingen keurden de fusie vorige maand goed. Nu is het aan de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie om zich erover uit te buigen. European Investors dringt erop aan bij de Commissie om de zorgen van beleggers mee te nemen in haar onderzoek.

 


Gerelateerde artikelen

Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
12-01-2018

Flitshandelaar Flow Traders heeft een vergunning gekregen om in Hongkong te…

Lees verder

beurs china markt
Overname Westfield geeft Unibail meer spreiding, maar ook blootstelling aan de Amerikaanse warenhuiscrisis
Overname Westfield geeft Unibail meer spreiding, maar ook blootstelling aan de Amerikaanse warenhuiscrisis
13-12-2017

Met de overname van Westfield Corporation steekt Unibail-Rodamco in feite d…

Lees verder

europa unibail rodamco overname
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
04-12-2017

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ word…

Lees verder

beurs VEB beleggers
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
Bij Altice is vooral uit de Europese onderdelen de lucht gelopen
21-11-2017

De implosie van het aandeel Altice van de laatste weken is vooral gedreven …

Lees verder

beurs Altice beleggers

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}