VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 augustus 2016

Voor banken is brexit groot issue, voor bedrijven die dicht op de consument zitten niet echt

Voor banken is brexit groot issue, voor bedrijven die dicht op de consument zitten niet echt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het brexit-referendum was voor financiële markten de grootste gebeurtenis van de afgelopen maanden. Tijdens het halfjaarcijferseizoen blijkt dat het ook voor de financiële sector een groot issue is. Maar voor Europese bedrijven die dicht op de consument zitten ligt het anders.

Voor en na het referendum werd uitgebreid gespeculeerd over de impact die de uitslag zal hebben op de economie. De consensus is dat de Britse economie en die in andere Europese landen een knauw krijgt.

Als dat gebeurt heeft dat impact op de bedrijfscijfers, dus dat zou moeten leiden tot zorgen in het Europese bedrijfsleven. Daarom is het interessant wat bedrijven erover zeggen bij de presentatie van de halfjaarcijfers?

Volgens een analyse van onderzoeksbureau FactSet van vorige week is het referendum in circa tweederde van de analistencalls van grote Europese bedrijven besproken. FactSet turfde in 232 van 323 calls het woord ‘brexit’ of referendum.

Dat geeft aan dat het onderwerp leeft bij het topmanagement van het Europese bedrijfsleven. Tegelijkertijd is het vooral in het bankwezen dat het onderwerp leeft.

Veel andere grote Europese bedrijven noemen de brexit namelijk helemaal niet in hun halfjaarrapportages. Europese autobouwers, bedrijven die vaak worden genoemd als kwetsbaar voor de gevolgen van een Brexit, hebben bijvoorbeeld een opvallend ontspannen houding.

Zowel BMW als Daimler liet weten op de korte termijn geen gevolgen te zien van de uitkomst van het referendum. BMW voegde wel toe dat er op de lange termijn gevolgen zullen zijn maar dat nu onmogelijk is te zeggen wat die zullen zijn.

Dat betekent niet dat er geen andere macro-economische onzekerheden zijn waar bedrijven mee worstelen. De slechte situatie in opkomende markten is nog steeds een belangrijk zorgpunt. Daimler wijst in zijn verwachtingen voor de rest van het jaar bijvoorbeeld op de moeizame economische ontwikkelingen in Zuid-Amerika, in het bijzonder Brazilië.

De kwakkelende economie in dit land is ook voor ABInBev en Danone een aandachtspunt. De grootste bierbrouwer ter wereld wijst op de ‘zwakke consumentenomgeving’ in Brazilië en heeft de omzetverwachting voor het land dit jaar verlaagd.

Danone wijst op de valutadalingen die opkomende markten hebben doorgemaakt en noemt naast Brazilië ook Rusland en China als zwak presterende markten.

Opvallend is dat de brexit dicht bij huis, op het Europese continent ook weinig schade lijkt aan te richten. BMW stelt zelfs dat sterke cijfers in Europa, in het bijzonder Zuid-Europa, compenseert voor de relatieve zwakte die het bedrijf ziet in het Amerikaanse topsegment.

Producent van luxeartikelen LVMH ziet wel een sterke ontwikkeling van de markt in de VS, maar ook voortgaande groei in Europa. Cosmeticaproducent L’Oreal ziet zelfs een versnelling van de verkopen die vooral te danken is aan ‘dynamische ontwikkelingen’ in nota bene het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Beide bedrijven benoemen Frankrijk als zwakke plek. LVMH wijdt dit aan een daling van het toerisme in het land, wat weer te maken heeft met de terroristische aanslagen van de afgelopen tijd.

BMW, Daimler, L’Oreal, LVMH, het zijn bedrijven die dicht op de consument zitten en juist op de Europese consument. Dat het brexit-referendum voor hen voorlopig geen groot issue is is een indicatie dat het met de impact op de economie op de korte termijn wel mee zal vallen.


Gerelateerde artikelen

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
22-03-2017

Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschote…

Lees verder

economie kansen
Communicatie over aanpassing beleggingsassortiment ABN Amro moet beter
Communicatie over aanpassing beleggingsassortiment ABN Amro moet beter
07-02-2017

Bepaalde beleggingen passen niet in het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro. D…

Lees verder

banken ABN Amro banksector
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
Extreem lage rente is slecht, maar niet fataal voor het verdienmodel van banken
06-01-2017

2017 wordt het derde jaar van het opkoopprogramma van de ECB en het derde j…

Lees verder

banken rente
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
Kijk met gezond verstand naar rendementen uit het verleden
08-11-2016

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Veel ve…

Lees verder

banken beurs beleggen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}