VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ABN Amro presteerde het afgelopen kwartaal het best sinds de bank in zijn huidige vorm ontstond in 2010. Dit is te danken aan heel lage voorzieningen en groei van rente-inkomsten. Winstgroei zal daarom uit kostenbesparingen moeten komen.

De domper van de eerste jaarhelft, een voorziening van 361 miljoen euro voor het derivatendossier, was begin juli al genomen. Daarom kon ABN Amro woensdag bij de cijferpresentatie de nadruk leggen op de onderliggende winst.

Deze kwam uit op 662 miljoen euro. Dat is het hoogste resultaat sinds de bank in 2010 zijn huidige vorm kreeg, merkte het halfjaarrapport op.

Gekeken over de afgelopen periode zijn de relatief sterke prestaties in feite te danken aan twee dingen. Allereerst een scherpe daling van de voorzieningen voor slechte leningen. Ten tweede groei van de inkomsten, in het bijzonder de rente-inkomsten.

Allereerst de voorzieningen. Vanaf 2011 tot en met 2014 moest er gemiddeld 321 miljoen euro per kwartaal in de stroppenpot. Sindsdien is dit nog maar 93 miljoen euro per kwartaal. Over de eerste jaarhelft werd zelfs maar 56 miljoen euro aan voorzieningen genomen.

De verklaring voor deze positieve ontwikkeling is vrij eenvoudig te geven: het herstel van de Nederlandse economie en de bijbehorende daling van het aantal faillissementen.

Terwijl de voorzieningen daalden stegen de inkomsten van de bank. Van gemiddeld 1,9 miljard euro per kwartaal van 2011 tot en met 2014, naar 2,1 miljard euro per kwartaal sindsdien.

Dé drijver van deze stijging zijn de rente-inkomsten. Die stegen van gemiddeld 1,34 miljard euro per kwartaal van 2011 tot en met 2014 naar bijna 1,6 miljard euro in het afgelopen tweede kwartaal.

Deze inkomstengroei vond plaats in een periode van scherpe dalingen van de rente. Deze ontwikkeling heeft de inkomsten vooralsnog dus niet geraakt. Dit is opvallend aangezien ABN eerder dit jaar nog waarschuwde voor de gevolgen van de lage rente voor de winstgevendheid. ABN herhaalde deze waarschuwing woensdag.

De bank is vooralsnog goed in staat geweest om ‘deze situatie’ het hoofd te bieden, maar een verdere verlaging van de rente door de ECB zou de resultaten negatief kunnen beïnvloeden, luidde het.

Hoe dan ook is de rek voor verdere groei van de rente-inkomsten er waarschijnlijk wel uit. Hetzelfde geldt voor de voorzieningen voor de stroppenpot. ABN Amro zal het nu dus uit kostenbesparingen moeten gaan halen.

En daar lijkt inderdaad ruimte te liggen. De operationele kosten per kwartaal bedroegen van 2011 tot en met 2014 circa 1,23 miljard euro. Sindsdien is dat gemiddeld 1,3 miljard euro, een lichte stijging dus.

Zo bekeken is het begrijpelijk dat ABN Amro woensdag 200 miljoen euro aan kostenbesparingen aankondigde. Deze moeten al volgend jaar hun beslag gaan krijgen.

Opvallend is wel dat hét thema bij het nieuwe ABN Amro daarmee wel weer wordt waar het bij het ABN Amro van voor de financiële crisis vaak over ging: de kosten.




Gerelateerde artikelen