VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Burberry en Kering zien Aziatische vraag wegvallen. Maar de aandelen zijn bij de juiste koers wel degelijk aantrekkelijke beleggingen

Producenten van luxegoederen kampen al enige tijd met zwakkere vraag. Met name in Azië houden consumenten de hand op de knip. Dat is het gevolg van de zwakke Chinese munt yuan en de sterke Amerikaanse dollar, wat importproducten voor Aziaten duurder maakt. Daar komen de onzekere vooruitzichten voor de Europese economie nog bij, waardoor consumenten hier ook terughoudend zijn. De zwakke euro en pond ten opzichte van de dollar bieden echter ook kansen voor deze grote Europese exporteurs ten opzichte van met name de Amerikaanse concurrentie. Toeristen van buiten Europa hebben op het oude continent meer koopkracht en dat geeft de Europese luxebedrijven een relatief goede uitgangspositie.

 

Burberry: bekend van de trenchcoats

Het Britse modehuis Burberry is al eeuwen actief in kleding en accessoires, het bedrijf is vooral bekend door haar trenchcoats. Onder leiding van de toenmalige topvrouw Rose Marie Bravo maakte het bedrijf in 2002 een succesvolle turnaround waarbij het merk nieuw leven werd ingeblazen. Op dit moment is het bedrijf het grootste op de Britse beurs verhandelde luxebedrijf, al is het nog altijd veel kleiner dan internationale branchegenoten als LVMH, Hermes, Prada, Christian Dior en Kering. Onderscheidende marketingcampagnes, consumentenbeleving en uitbreiding van het productaanbod op wereldwijde schaal moeten de groei verder ondersteunen.

Burburry is relatief goedkoop als we het afzetten tegenover de kleinst mogelijke subsector volgens de internationale GICS-classificatie, dat is in dit geval die van Apparel, Accessories en Luxury Goods. Het aandeel noteert 19 keer de winst, de subsector zit gemiddeld op 23 keer de winst, ten opzichte van de kasstroom is het aandeel ook relatief goedkoop. Voor de koers-boekverhouding en koers-omzetverhouding geldt een gelijk beeld. Dat het aandeel in de ‘flow’ zit blijkt uit het feit dat er recent verschillende opwaartse bijstellingen waren door analisten en dat het aandeel het in het recente verleden beter doet dan de Stoxx600 index. Beleggers kunnen rekenen op een kleine 3 procent dividendrendement per jaar.

 

Kering: hoop op turnaround Gucci en Puma

Het Franse Kering is bekend van merken als Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga, Yves Saint Laurent en het sportmerk Puma. Het bedrijf is actief in 120 landen en is onderdeel van de Franse hoofdindex CAC 40. Bijna 70 procent van de omzet wordt behaald met de luxemerken, de overige ruim 30 procent komt van Puma.

Kering worstelt al jaren om het rendement op geïnvesteerd kapitaal op te krikken ondanks een mooie portefeuille met vooraanstaande merken. Heet hangijzer is het onderdeel Puma, dat moeite heeft met concurrenten als Nike, Adidas en het in opkomst zijnde Under Armour. Zo lagen de operationele marges in 2015 bij het sportonderdeel op slechts 2 procent, tegenover een gezonde 22 procent bij het luxesegment.

Kering is op 18 keer de winst ook goedkoper dan het gemiddelde aandeel in de door GICS aangegeven subsector Apparel, Accessories en Luxury Goods. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 2,5 procent per jaar, iets lager dus dan dat van Burberry.

Burberry en Kering kunnen vanwege hun sterke kasstromen goede beleggingen voor de lange termijn zijn. Het is vooral zaak een mooi instapmoment te vinden. In Effect 9, die op 16 september verschijnt, leest u een meer uitgebreide analyse van deze aandelen.

 

Word nu lid