VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Robeco constateert in een analyse dat het altijd het meest donker is voor de zon opkomt. Daarmee bedoelt de vermogensbeheerder dat het pessimisme dat boven de beurs hangt uiteindelijk kan leiden tot nieuwe koersstijgingen. Probleem is alleen dat die koersstijgingen moeten komen bovenop een markt die in alle opzichten stevig gewaardeerd is.

Volgens Robeco hangt er een reeks doemscenario’s boven de markt. Van een harde landing in China en politieke onrust in Italië, tot de toename van protectionisme door de opkomst van Donald Trump. Daarnaast is er nog de uitwerking van de Brexit, mogelijke renteverhogingen in de VS en een mogelijke nieuwe daling van de olieprijs.

Juist het feit dat al deze scenario’s boven de markt hangen maakt dat de beurs ruimte heeft om te stijgen. Het is wat in de VS ook wel ‘climbing the wall of worry’ heet. De beurs stijgt tegen de klippen op.

Probleem met deze theorie is dat de Amerikaanse beurs nog steeds in de buurt van recordniveaus staat. In alle opzichten zijn aandelen duur. Om een idee te geven enkele maatstaven voor waarderingen op een rij.

Hoge koers-winstverhoudingen...

De meest simpele maatstaf voor de waardering van de S&P 500 is de koers gedeeld door de winst over de laatste twaalf maanden. Deze ratio staat op dit moment boven de 24. Dat is flink boven het historisch gemiddelde over de afgelopen anderhalve eeuw van ruim 16.


...zelfs als optimistische verwachtingen worden meegenomen...

Als rekening wordt gehouden met de door analisten verwachte winstgroei voor de komende twaalf maanden rolt nog steeds een ratio van ruim 18 uit de bus. Daarin zit meer dan 30 procent winstgroei tussen nu en het laatste kwartaal van 2017 ingecalculeerd. Dat lijkt extreem optimistisch. Naarmate de tijd vordert hebben analisten en bedrijven namelijk de gewoonte hun verwachtingen neerwaarts bij te stellen.


...ook uitgesmeerd over tien jaar...

Een vaak aangehaalde maatstaf voor de waardering van aandelen is de Shiller p/e. Deze kijkt niet alleen naar de winsten dit jaar of volgend jaar, maar kijkt over de afgelopen tien jaar. Dit moet effecten van het op en neer gaan van de economische cyclus wegpoetsen. De Shiller p/e staat al ruim twee jaar op een niveau waar die ook stond kort voor de crash van 2008.

 

...tegen de boekwaarde

Ook afgezet tegen de boekwaarde zijn Amerikaanse aandelen niet goedkoop. Voor de S&P 500 wordt 2,8 keer de boekwaarde betaald. In de jaren voorafgaand aan de crisis van 2008 stonden aandelen rond vergelijkbare niveaus.

Het is dus moeilijk te ontkennen dat Amerikaanse aandelen in veel opzichten duur zijn. Om de huidige koersen te verantwoorden is winstgroei nodig. Gezien de sputterende economie in de VS lijkt die nog niet in het verschiet te liggen. Zo zal het voor de beurs moeilijk worden om tegen de klippen op te blijven stijgen.