VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Je eigen huis moet je nooit als onderdeel van je beleggingsportefeuille zien: als de buurt snel achteruitgaat of als het afbrandt blijf je waarschijnlijk met een restschuld zitten.

Deze week werden beleggers aan deze wijsheid herinnerd door de brand op het dak van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, naast het Centraal Station. De schade viel gelukkig mee, maar op de volgende aandeelhoudersvergadering zullen er zeker vragen worden gesteld over de brandverzekering. 

Het Groot Handelsgebouw is hét wederopbouwmonument van Rotterdam. Rijksmonument, qua architectuur en opzet geïnspireerd op The Merchandise Mart in Chicago. Er zitten bijna 180 verschillende huurders in. Dat maakt het echter nog geen goed gespreid beleggingsfonds. In dit vastgoedfonds zit namelijk maar één gebouw. 

Dat pand, het Groot Handelsgebouw, staat voor 160 miljoen euro in de boeken en de bankschuld is nu zo’n 65 miljoen euro. Daarnaast is er een belastingschuld van 20 miljoen. De andere postjes op de balans zijn wisselgeld. Er staan 1,5 miljoen aandelen uit, dus de intrinsieke waarde per aandeel is eenvoudig te becijferen op 50 euro.

Nu is Groothandelsgebouwen vandaag de dag op de beurs te koop voor 46 euro. Is het aandeel daarmee een interessante belegging? Waarschijnlijk niet. Het dividend (in 2014 nog 1,55 euro per aandeel, zo’n 3,4 procent van de huidige koers) werd vorig jaar stopgezet. Het exploitatieresultaat viel namelijk tegen en er was een flinke schadepost als gevolg van de afwikkeling van renteswaps. 

Het bedrijf wil volgend jaar weer dividend gaan uitkeren, maar een echt hoog rendement zal dat niet snel opleveren. De bezettingsgraad is volgens het laatste halfjaarbericht nog erg laag en de huurinkomsten staan onder druk. Beter gespreide fondsen met hogere bezettingsgraden zijn daarom nu aantrekkelijker. Zij keren ook meer uit: het dividendrendement op Unibail-Rodamco is nu vier procent, VastNed Retail geeft 5,5 procent en Wereldhave zelfs zeven procent. 

Groothandelsgebouwen is wel een overnamekandidaat: het bedrijf gaf eerder dit jaar aan in gesprek te zijn over een overname, maar dat ketste af. Het bedrijf doet er goed aan op zoek te blijven naar een sterke partner, maar of beleggers op een overname moeten wachten is de vraag. Nu is Groothandelsgebouwen vooral een schoolvoorbeeld van slechte spreiding. Het brandje op het dak herinnert beleggers daaraan.