VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De uiteindelijke overnameprijs van Twitter is zeer moeilijk in te schatten

Het aandeel Twitter schoot op de Amerikaanse beurs de laatste weken van 18 dollar naar ruim 23 dollar, omdat het bij allerlei partijen ineens als overnameprooi in beeld zou zijn.

Twitter kwam eind 2013 naar de beurs voor 26 dollar, opende op 45, schoot in korte tijd door naar ruim 70 dollar maar begon daarna al snel te kwakkelen. In het voorjaar kostte het aandeel Twitter nog maar 14 dollar. De groei van het platform stagneerde, gebruikers stappen steeds vaker over naar Instagram of Snapchat. Intussen groeit concurrent Facebook gewoon door.

En nu zouden partijen als Google, Salesforce, Microsoft en zelfs Walt Disney in de race zijn om het kwakkelende Twitter over te nemen. Dat kost dan minstens 16 miljard dollar, want dat is de huidige beurswaarde. Het kan interessant zijn om in overnamekandidaten te beleggen, maar in dit geval is de kans op een teleurstelling voor speculerende beleggers relatief groot.

Bieders als Google en Salesforce lijken niet zozeer geïnteresseerd in het platform van Twitter, het gaat vooral om de gegevens erachter waarmee informatie te winnen is over bedrijven, markten en producten. ‘Big data’ is big business. Op Twitter zijn relatief veel ‘opinieleiders’ en journalisten actief, groepen die trends als eerste zien. Salesforce probeerde vanwege de data eerder dit jaar al LinkedIn te kopen, maar werd afgetroefd door Microsoft.

Maar met het toetreden van Disney lijkt het opdrijven van de prijs pas echt begonnen. De topman van Twitter, Jack Dorsey, zit ook in de Raad van Commissarissen van Walt Disney, dus het onderzoek van Disney naar de mogelijkheden met Twitter kan ook een opzetje zijn om de koers nog wat verder op te jagen. Het doet een beetje denken aan Yahoo, dat zichzelf ook een tijdje nadrukkelijk in de etalage zette, met als gevolg dat de uiteindelijke overnameprijs tegenviel.

Twitter is in fundamenteel opzicht voor beleggers geen aantrekkelijk aandeel nu. Zonder overnamegeruchten zou de koers veel lager staan. De laatste kwartaalcijfers vielen vies tegen: een verlies van ruim 100 miljoen dollar op een omzet van 602 miljoen. Analisten voorzien voor 2016 een verlies van ruim een halve dollar per aandeel.

De aankondiging van langere tweets (het maximum is nu 140 tekens) en de recente pogingen om meer te doen in video of ‘livestreaming’ van sportwedstrijden lijken een soort wanhoopspoging om het tij te keren.

Overigens zijn die sportwedstrijden waar Walt Disney en Twitter elkaar zouden kunnen versterken. Disney heeft te kampen met teruglopende abonnees bij de betaalde sportzenders van ESPN, een van Disney’s grootste bedrijfsonderdelen. The Walt Disney Company is natuurlijk bekend van de tekenfilms en de pretparken, maar bijna de helft van de omzet en de winst komt van kabeltelevisie. Ook de nationale televisiezender ABC is onderdeel van Disney.

Maar Disney investeerde vorig jaar zelf al veel geld in bedrijven die ‘streaming’ diensten aanbieden. Het stak 400 miljoen dollar in Vice Media, dat zich met allerlei websites en onlinevideokanalen op met name de jeugd richt. Daarnaast kocht Disney voor een miljard dollar een belang van 33 procent in BAMTech, dat wereldwijd direct naar consumenten streaming beelden van onder meer honkbalwedstrijden verkoopt. Via BAMTech wil Disney onder meer de televisieprogramma’s van ESPN en ABC distribueren. Het is duidelijk dat het concern op zoek is naar nieuwe kanalen waarmee het zijn beelden en informatie bij de mensen thuis kan krijgen.

Door nu nog meer dan 16 miljard dollar op tafel te leggen voor Twitter zou Disney zijn aandeelhouders waarschijnlijk geen plezier doen. Voor de uiteindelijke overnameprijs van Twitter is het de vraag wat de doorslag geeft: het feit dat er meerdere gegadigden zijn die tegen elkaar op willen bieden of het feit dat Twitter operationeel nu slecht presteert en matige groeivooruitzichten lijkt te hebben.

Speculeren op een hoge overnamepremie voor een bedrijf dat slecht draait is wat het is: speculeren.

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen