VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wie wil het niet, meeliften op de successen van een superbelegger? Een keur aan schreeuwerige, Nederlandstalige websites belooft wonderrendementen waarbij die van Warren Buffett verbleken.

Daan Verbeek doet niet moeilijk over een paar superlatieven meer of minder. In bonte kleuren en grote letters verkondigt de zelfbenoemde beursexpert zijn wijsheden op de website nexttrades.nl.

“Dit is nog maar het begin. Ik zal u in mijn rapport vertellen wat er komen gaat en wat u kunt doen om hier met winsten van 2.744 procent uit te komen.”

Verbeek blijkt de beroerdste niet. Hij is bereid zijn succesvolle strategie te delen met een beperkte groep beleggers. Voor 800 euro per jaar, dat dan weer wel. Het bedrijf achter nexttrades is Virtual Investment NV in Harderwijk. Talloze pogingen om telefonisch een toelichting te krijgen op de werkwijze van Daan mislukken. Via de website wordt duidelijk dat het hier gaat om een zeer actieve handelsstrategie in Amerikaanse opties.

Ook andere zelfbenoemde beleggingsexperts op internet zijn moeilijk persoonlijk aanspreekbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hans Veenstra, ook al uit de stal van Virtual Investments, die schermt met een gemiddeld rendement van 113 procent over de afgelopen tien jaar. En ook Jack Hoogland – een jaarabonnement voor 1195 euro – is moeilijk benaderbaar. 

Jack Hoogland heeft een trading methode ontwikkeld op basis van veranderingen in winsttaxaties die in verschillende varianten wordt aangeboden (o.a. ‘MaandagTrader Expert’). Daarmee claimt hij een
rendement dat oploopt tot 91 procentop jaarbasis, en dat gedurende tien jaar. 

De onderneming achter deze dienstverlening blijkt gevestigd in het Limburgse Gennep. Één van de sites waarop Hoogland actief is, topaandelen.com, blijkt een vrijwel identiek Duits broertje te hebben: topaktien.de. Alleen is de auteur op deze site niet Jack Hoogland maar ene René Sip, blijkbaar de Duitse Jack Hoogland.

Na enig zoeken vinden we het telefoonnummer van Sip Internetmarketing, gevestigd op het adres in Gennep. Bingo. Het is René Sip zelf die de telefoon opneemt, in vlekkeloos Nederlands.

Sip vertaalt Hooglands analyses voor de Duitse markt en gebruikt zijn eigen naam omdat hij al een nieuwsbrief voor Duitsland had voordat ze gingen samenwerken. Toch een wat dubieuze constructie.

Wij vragen het telefoonnummer van Hoogland zelf en dat krijgen wij even later zowaar via de mail. Hoogland heeft een aantal belangrijke toevoegingen: geld verdienen met een zeer actieve tradingsstrategie zoals maandagtrader is onmogelijk als je niet tegen zeer lage kosten kan handelen. Dat kan dus bij geen enkele Nederlandse bank of broker.

Verder blijken de door hem getoonde rendementen vóór 2007 fictief te zijn. Hoogland benadrukt dat beleggers nooit blind op een adviseur moeten vertrouwen, ook niet op hem.

Toezichthouder AFM weet van het bestaan van dergelijke sites. Er gebeurt op zichzelf niets illegaals. De wet laat ruimte om op een website te beweren dat je geweldig kunt beleggen. En zolang het niet om persoonlijk advies gaat houdt de AFM geen toezicht. “Maar bij mij zouden wel wat alarmbellen afgaan als er met zulke rendementen wordt geschermd”, laat een medewerker van de AFM Consumentenlijn weten.