VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel lijkt aan de dure kant

Een van de grootste succesverhalen op de beurs van dit decennium is het Amerikaanse Salesforce uit San Francisco. Het aandeel werd sinds de bodem in 2009 ongeveer tien keer zoveel waard. Salesforce is razendsnel groot geworden met softwareabonnementen voor verkoop- en klantendienstondersteuning. 

Steeds meer bedrijven laten hun digitale levensader beheren door bedrijven als Salesforce met softwarediensten vanuit de cloud. Ooit was de cloud een oplossing voor start-ups die zich niet konden veroorloven om een eigen infrastructuur te bouwen en te onderhouden. De migratie naar cloud-diensten is de laatste jaren enorm versneld door de interesse van grote bedrijven. 

Salesforce organiseerde begin oktober ‘Dreamforce’, het grootste zakelijke technologie-evenement ter wereld. Liefst 170.000 mensen kwamen naar het evenement in San Francisco: klanten, analisten en de media. Ze verstopten de wegen en trottoirs in de toch al hipsterrijke en drukke stadswijk Soma.

Salesforce is een bedrijf met een tomeloos ambitieuze oprichter. Marc Benioff zorgde er eigenhandig met zijn clouddiensten voor dat de CD-ROM in de prullenmand kon. Niets is te gek voor deze vijftiger die een succesvolle carrière bij Oracle vaarwel zegde in 1999 om zijn eigen bedrijf uit de grond te stampen. Salesforce en Benioff hebben volgens de Amerikaanse media een onmeetbare invloed op ondernemers in Silicon Valley en ver daarbuiten. Inderdaad komen de bezoekers op Dreamforce overal vandaan. Satya Nadell, de topman van Microsoft, zei ooit bewonderend: ‘Marc is een larger than life-figuur. Hij voelt de tijdsgeest van de techmassa haarfijn aan als het gaat om dit soort technologiehappenings.’

Analisten zijn positief: van de door Factset gepolste analisten geeft liefst 85 procent een koopaanbeveling voor het aandeel. Het maken van winst is voor het bestuur van ondergeschikt belang. Concurrenten als SAP, Oracle en Microsoft schrijven al jaren zwarte cijfers. Bij Salesforce draait het allemaal om contante kasstromen en het veroveren van marktaandeel. Veel beleggers kijken liever niet naar de torenhoge koers-winstverhouding. Het bedrijf beweegt zich langzaam in de richting van winstgevendheid, maar beleggers betalen nu bijna 80 keer de verwachte nettowinst.

Het is vooral de vraag of dat niet wat veel is.

 

In Effect 10, die vrijdag 21 oktober verschijnt leest u meer over Salesforce en een uitgebreid verslag van het Dreamforce-evenement. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap