VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB is niet de enige organisatie in Nederland die opkomt voor het belang van de belegger. Het Dutch Securities Institute (DSI) doet dat ook. DSI bewaakt de integriteit van mensen die werkzaam zijn in de financiële sector.

DSI staat ook voor Deskundigheid, Screening en Integriteit, aldus de stichting die zetelt in het beursgebouw van Euronext Amsterdam aan Beursplein 5. Doel is het vertrouwen van beleggers in de effectenbranche te vergroten. DSI verstrekt keurmerken aan analisten, vermogensbeheerders en adviseurs. Daarnaast worden klachten van beleggers behandeld. 

Jerry Brouwer, sinds 2012 directeur van DSI, vertelt in Effect 10 onder meer over de doelstellingen van het instituut:

‘Wat doelstellingen betreft verschillen DSI en de VEB niet eens zo veel van elkaar, grappig genoeg. Bij DSI staat de ook belegger centraal. We doen het niet voor onszelf, we doen het een beetje voor de sector, maar het doel is vooral om door middel van zelfregulering die belegger te beschermen. Dat staat centraal in onze statuten, dat is de opdracht.’

 

Openbare registers

De DSI-registers zijn openbaar. Wie wil controleren of zijn beleggingsadviseur of vermogensbeheerder voldoet aan de eisen die DSI stelt, kan dat eenvoudig doen op de website van het DSI.

Slechts twee muisklikken en u kunt op naam zoeken naar uw man (M/V) bij de bank of vermogensbeheerder. Daarbij moet u wel de exacte achternaam van de betrokkene weten, want het register geeft geen volledige lijsten. Maar wie bijvoorbeeld Oosterbosch intoetst, krijgt te zien dat Jack van Oosterbosch, directeur van de onlangs in opspraak geraakte vermogensbeheerder De Veste, keurig geregistreerd is als DSI Beleggingsadviseur. 

Bert van Arkel, de fondsbeheerder van het Diana Trading Fund waar De Veste in belegde, staat er niet in. Van Arkel trad overigens wel veelvuldig op in Business Class bij Harry Mens, waar hij en zijn beleggingsmethode werden aangeprezen, vermoedelijk tegen betaling. Van Arkels Diana Trading Fund werd in korte tijd 70 procent minder waard en verschillende beleggers hebben schadeclaims ingediend. Een andere bekend gezicht uit Business Class, Geert Schaaij, werd enkele jaren geleden uit de DSI-registers geschrapt na een veroordeling voor oneerlijke aandelentransacties. 

Voor iedere geregistreerde geldt dat hij of zij uit de registers verdwijnt als de periodieke integriteitstoets niet wordt gehaald. Eventuele schorsingen of andere sancties worden expliciet vermeld, inclusief de aard van de overtredingen.

 

In Effect 10, die vrijdag 21 oktober verschijnt, leest u het volledige interview met DSI-directeur Jerry Brouwer. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

Lees in Effect over het DSI

 

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net