VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 november 2016

Sodexo, meer dan belegde broodjes

Sodexo, meer dan belegde broodjes
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Franse Sodexo is vooral bekend als uitbater van bedrijfsrestaurants, schoolkantines en keukens van zorginstellingen. Met deze diensten bereikt het bedrijf dagelijks zo’n 75 miljoen consumenten, in het rijke westen maar ook in opkomende markten.

De sector waarin Sodexo actief is en de marktpositie van het bedrijf maken het een interessant aandeel voor beleggers. Contracten hebben vaak een looptijd van zo’n vijf jaar en worden dikwijls verlengd. Het uitgebreide productaanbod van Sodexo vormt een voordeel ten opzichte van de concurrentie. Zo kan Sodexo ziekenhuizen bijvoorbeeld een breed scala diensten aanbieden, waaronder gebouw- en parkeerbeheer, technische en buitendienst, catering, schoonmaak, sterilisatie van medische instrumenten, patiëntenregistratie en het interne patiëntentransport. Afgezien van Britse Compass Group, de grootste speler in deze sector, is er vrijwel geen andere partij te vinden met een soortgelijk uitgebreid dienstenaanbod. Sodexo werd in maart opgenomen in de CAC40, de hoofdindex van de beurs van Parijs.

De beurswaarde is nu zo’n 16 miljard euro en met 420.000 werknemers is het bedrijf een van de grootste werkgevers ter wereld. De omzet en winst bedragen achtereenvolgens 20 miljard en 700 miljoen euro.

Die resultaten zouden de komende jaren kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door overnames van kleinere bedrijven die eenvoudig te integreren zijn, en door ‘cross-selling’. Veel bedrijven willen van hun niet-kernactiviteiten af en besteden dat uit aan dienstverleners als Sodexo.

 

Voor Effect 10, die vrijdag 21 oktober verscheen, maakte analist Hendrik Oude Nijhuis een uitgebreide analyse van Sodexo. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 

 

 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}