VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na negen dagen dalen, maakte de beurs maandag een sprong omhoog. De beurs lijkt een-op-een mee te bewegen met de kansen van Hillary Clinton. Dit zou een voorkeur voor het bekende kunnen zijn boven het nieuwe. Een andere mogelijke verklaring is: angst voor politieke druk op de Fed onder Trump.

De Amsterdamse beurs steeg maandag tot ruim anderhalf procent. Daarmee werd een reeks van negen verliesdagen gebroken. De AEX zakte in die periode ruim vier procent. Directe aanleiding voor het herstel lijkt het nieuws dat de FBI in een set nieuw ontdekte e-mails geen reden ziet om Clinton te vervolgen in de zaak rond haar privéserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

In feite ging de beurs onderuit toen de kansen van Clinton ruim een week geleden keerden door het opnieuw starten van het onderzoek en gebeurde maandag het omgekeerde. Deze bewegingen maken duidelijk wat de voorkeur van investeerders is.

Dit bleek al eerder uit een peiling onder beleggers. 60 procent sprak een voorkeur voor Clinton uit.

Wat is de reden van deze voorkeur? Het zou simpelweg kunnen zijn dat dat beleggers de voorspelbaarheid van Clinton die ze kennen, verkiezen boven de onvoorspelbaarheid van Trump.

Een andere verklaring is dat de beurs het over het algemeen goed doet als de macht in Washington is verdeeld. Het is vrijwel gegarandeerd dat in ieder geval de helft van de volksvertegenwoordiging, het huis van afgevaardigden, in republikeinse handen zal blijven.

Een president Clinton en een republikeinse volksvertegenwoordigers houden elkaar dan in een houdgreep met weinig grote beleidswijzigingen als gevolg. Dit soort zekerheid is over het algemeen ook niet slecht voor markten.

Wat een president Trump precies aan beleidsmaatregelen zou gaan doen is niet duidelijk. Van dit soort onzekerheid houden markten niet.

Er is echter een concreet onderwerp waarover Trump zich duidelijk heeft uitgesproken en waar beurzen heel gevoelig voor zijn. Dat is het beleid van de centrale bank. Trump heeft verschillende keren, waaronder een debat met Clinton, stevige kritiek geuit op de Fed en haar president Janet Yellen.

De lage rente die het gevolg is van het beleid van de centrale bank leidt volgens Trump tot een zeepbel op de beurs. Bovendien laat de Fed zich volgens Trump leiden door politieke motieven.

Als er inderdaad een president Trump komt is de kans aanzienlijk dat Yellen opstapt. Ook lijkt het niet ondenkbaar dat er meer druk komt op de Fed om de rente sneller te verhogen dan het tempo van één verhoging per jaar waarmee het nu gaat.

Er is weinig dat tot grotere paniek leidt op aandelenmarkten dan een onvoorziene versnelling van de renteverhogingen. Een overwinning van Trump zou dus alleen om deze reden wel eens heel slecht kunnen vallen op de beurzen woensdag.