VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoewel veel analisten, net als de meeste opiniepeilers, voorspelden dat Hillary wel zou winnen, werd het toch Donald Trump. Wie daar als belegger zijn geld op inzette was spekkoper, zou je denken.

Maar niets is minder waar: de volatiliteit in de gekochte putopties verdween als sneeuw voor de zon en waar menig analist voorspelde dat de beurzen met 10 tot 15 procent zouden corrigeren bij een overwinning van Trump, of zelfs konden halveren, was de koersreactie juist gematigd. De verzoenende woorden van de nieuwe Amerikaanse president maakten beleggers al snel weer optimistisch.

Als beleggers ergens voor moeten oppassen zijn het wel gouden beleggingstips, schrijft ook Manno van den Berg in Effect 11. De auteur waarschuwt voor tips die vaak in tranen eindigen. 

Zelfkennis is money in the bank, stelt Van den Berg. Veel beleggers denken dat ze rationeel en verstandig handelen, maar in de praktijk valt dat tegen. Hoe sneller beleggers zich hiervan bewust worden, des te beter ze er weerstand tegen kunnen bieden. Gevoelens als angst, hebberigheid en zelfoverschatting kunnen beleggers flink van de wijs brengen. Ondoordachte beslissingen zijn het gevolg. Ze maken beleggers bovendien gevoelig voor beloftes van huizenhoge winsten.    

De auteur waarschuwt beleggers niet te veel de waan van de dag te volgen. De beste bescherming tegen emotie en ondoordachte beslissingen is een consistent beleggingsplan. Zo'n plan omvat onder meer een beleggingsdoel en automatische, periodieke aankopen op de beurs om dat doel na 20 of 30 jaar te bereiken. Het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate de einddatum nadert, door bijvoorbeeld aandelen in te ruilen voor obligaties.

 

In Effect 11, die vrijdag 18 november verschijnt, leest u het volledige artikel van Manno van den Berg over ‘gouden’ beleggingstips. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap