VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verzekeraars, zowel in Europa als in de VS, zijn bezig met flinke kostenbesparingen. Deze zijn nodig door onder meer de lage rente die de marge op hun producten aanvreet. Tegelijkertijd is er opeens de hoop dat de Amerikaanse verkiezingsuitslag hieraan een einde kan maken.

Aegon meldde donderdag een onderliggende winst van 461 miljoen euro. Dat is zeven procent minder dan een jaar eerder. Toch was de winstval kleiner dan vooraf gevreesd en dit was vooral te danken aan de kostenbesparingen. Aegon heeft begin dit jaar 200 miljoen euro aan kostenbesparingen aangekondigd. Dit doel moet in 2018 gehaald zijn.

Uit de derdekwartaalcijfers bleek dat Aegon voor loopt op schema. De kostenbesparingen belopen na drie kwartalen al 83 miljoen euro op jaarbasis tegen een doelstelling van 56 miljoen euro voor 2016.

Veruit het grootste deel van de besparingen, 150 miljoen dollar, moet worden gerealiseerd in de VS. Dit is ook de regio waar Aegon voorloopt op zijn doel.

De ontwikkeling bij Aegon past in een patroon dit cijferseizoen. Het Zwitserse Zurich Insurance liet donderdag ook een winstherstel zien, ook voor een aanzienlijk deel te danken aan kostenbesparingen. Deze verzekeraar is sinds voorjaar 2015 bezig om één miljard dollar aan besparingen te realiseren.

Hetzelfde geldt in de VS. MetLife kondigde in augustus bijvoorbeeld een besparingsprogramma van één miljard dollar aan tot 2019. In het derde kwartaal vielen de operationele uitgaven al 600 miljoen dollar lager uit dan een jaar eerder.

De kostenbesparingen zijn vooral nodig door de lage rente die inkomsten uit beleggingen aanvreten. De verkiezing van Donald Trump tot president lijkt echter de hoop te hebben losgemaakt dat hieraan een eind gaat komen.

Aegon-topman Alex Wynaendts sprak woensdag de verwachting uit dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een hogere rente in de VS. Hij denkt dat de plannen om meer uit te geven aan infrastructuur de overheidsschuld in de VS zullen opdrijven en dat daarbij een stijging van de rente hoort.

Op de obligatiemarkt lijkt een dergelijk scenario al zichtbaar. De tienjarige Amerikaanse rente is in twee dagen al met een kwart procentpunt opgelopen naar ruim 2,1 procent. In de zomer stond de rente overigens nog rond de 1,35 procent.

Amerikaanse verzekeringsaandelen maakten woensdag ook al een sprong. MetLife steeg bijvoorbeeld ruim zeven procent. Prudential, een andere concurrent van Aegon maakte een steeg ruim vijf procent in waarde. De sectorbrede Dow Jones U.S. Life Insurance index won 5,3 procent.

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen