VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Nederlandse consument blijft optimistisch en geeft weer meer uit.

Maar puur Nederlandse bedrijven die hiervan kunnen profiteren zijn spaarzaam aan de beurs. Vier mogelijke profiteurs van de optimistische consument.

 

1. Beter Bed. Omzet uit Nederland: 30 procent
De thuismarkt is niet eens de grootste markt meer voor de beddenspecialist. Dat is inmiddels Duitsland dat de afgelopen jaren de groeimotor was voor Beter Bed. Een omzetkrimp van zeven procent in het derde kwartaal heeft aan deze groei een (voorlopig) einde gemaakt. Nederland doet het daarentegen wel goed. Hier nam de omzet in bestaande winkels met bijna 15 procent toe.

 

2. Stern Groep. Omzet uit Nederland: 100 procent
Hoewel de consument optimistisch is, gaat het met de autoverkopen niet crescendo. Deze komen dit jaar aanzienlijk lager uit dan in 2015. Aanpassingen in de regels voor onder meer de bijtelling zijn hier debet aan. In aanloop naar deze versobering werden in 2015 relatief veel nieuwe auto’s verkocht waardoor de vergelijking dit jaar slecht uitvalt.

De verwachting is dat 2017 weer beter wordt. Stern voorziet een marktgroei met negen procent tot 415.000 verkochte nieuwe personenauto’s. Daarvoor is het aanhoudende optimisme onder consumenten wel belangrijk.

 

3. TMG. Omzet uit Nederland: 87 procent
Afgezien van puzzeldochter Keesing Groep is Telegraaf Media Groep volledig afhankelijk van Nederland. TMG levert producten aan de consument en zou in theorie dus moeten profiteren van een verbeterd consumentensentiment.

De praktijk is vooralsnog weerbarstiger. Zowel de inkomsten uit verkoop als uit advertenties dalen. De advertentiebudgetten gaan steeds meer richting online en TMG kan daar maar een deel van pakken. Daarnaast blijft de oplage van kranten dalen. Wel laat het verleden zien dat een aantrekkende economie deze daling tijdelijk tot stilstand kan laten komen.

 

4. Sligro: Omzet uit Nederland: 100 procent
Sligro is sinds ruim een jaar actief in België, maar is in feite volledig een Nederlandse speler. De Emté-supermarkten van Sligro doen het op dit moment opvallend slecht, met een krimp van de bestedingen met enkele procenten dit jaar tot nu toe.

Het onderdeel Foodservice dat levensmiddelen levert aan onder meer de horeca, cateraars, kleine winkels en grote instellingen zoals ziekenhuizen doet het aanzienlijk beter. Dit onderdeel groeit wel, dit jaar tot nu toe met ruim tien procent. Sligro zegt dat dit te danken is aan de aantrekkende economie.