VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever spiegelde investeerders woensdag een verdere verbetering van de winstgevendheid voor. Ook moet de vrije kasstroom omhoog. Voor de ontwikkeling van het dividend zal dat weinig verschil maken.

Unilever meldde woensdag op de jaarlijkse dag voor investeerders dat de operationele winstmarge de komende jaren verder omhoog zal gaan. Tot en met 2019 zal de winstmarge elk jaar met 0,4 tot 0,8 procentpunt toenemen.

Verder wordt een groei van de vrije kasstroom voorzien. Het deel van de nettowinst dat zich vertaalt in vrije kasstroom moet omhoog van 80 naar 90 procent. Dat kan volgens Unilever onder meer door efficiënter gebruik van het werkkapitaal.

Tussen operationele winst en kasstroom aan de ene kant en het dividend aan de andere kant is uiteraard een verband. Zoals financieel topman Graeme Pitkethly in zijn presentatie heeft uitgelegd betekent de verbetering van de winstgevendheid en de kasstroom in theorie ruimte voor hogere dividenduitkeringen.

Een analyse van de ontwikkeling van de cijfers en het dividend over de afgelopen jaren doet vermoeden dat er weinig zal veranderen. Het dividend zal stabiel blijven groeien, zoals het al deed.

 

Hoe zit dit?

De beoogde verbetering van de winstgevendheid komt bovenop een voortgaande margeverbetering de afgelopen jaren. De winstmarge is sinds 2011 gestegen van 13,5 procent naar 14,8 procent in 2015.

De omzet nam over diezelfde periode toe met circa 15 procent, terwijl het operationele winstcijfer met ruim een kwart toenam tot 7,8 miljard euro. De vrije kasstroom steeg zelfs met 55 procent.

Tegenover die groeicijfers staat een dividend dat in vier jaar tijd met 31 procent toenam.

 

2011

2015

2019 (onderkant bandbreedte) 

2019 (bovenkant bandbreedte)

Omzet (mld)

46,5

53,3

57,8

57,8

Operationele winst (mld)

6,3

7,9

9,4

10

Operationele marge (%)

13,5

14,7

16,2

17,4

Dividend in het opvolgende jaar (euro)

0,97

1,28

1,5

1,71

 

Unilever heeft geen dividendbeleid, anders dan dat het de bedoeling lijkt om het dividend te laten groeien. Als de cijfers naast elkaar staan, lijkt het er echter op dat het dividend eerder de operationele winst volgt dan de vrije kasstroom.

Op basis van de nu gecommuniceerde verwachtingen zal Unilever in 2019 op zo’n 58 miljard euro omzet zal zitten. Afhankelijk van de marge zal de operationele winst tussen de 9,3 en tien miljard euro uitkomen. 

Omgerekend naar een groeicijfer per jaar komt dit neer op 5,4 tot acht procent. Acht procent per jaar is niet slecht, maar het is eigenlijk niet anders dan wat bij Unilever al jaren de norm is. Zo wees CEO Paul Polman bij de laatste aandeelhoudersvergadering er nog op aan dat het dividend de afgelopen 35 jaar gemiddeld met die acht procent is gestegen. Om dit groeicijfer vast te houden moet het bestuur aan de bovenkant van de bandbreedte van haar verwachtingen voor 2019 zitten.

Zijn deze nieuwe doelen nou tegenvallend of niet? Dit laat in ieder geval zien hoe belangrijk het is voor een bedrijf als Unilever om continu bezig te zijn met verbetering van de winstgevendheid en vergroting van de omzet. Zodra een van de twee een aantal jaar hapert, zal ook de dividendgroei haperen. Het ligt voor de hand dat dit dan een negatieve weerslag zal hebben op de koers van het aandeel.

 




Gerelateerde artikelen