VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips verkoopt Lumileds aan een Amerikaans investeringsfonds. De tak met ledlampen gaat weg tegen een waardering die aanzienlijk lager is dan een Chinese investeerder in 2015 wilde betalen. Dat zegt minstens evenveel over die investeerder als over Lumileds.

De maandag aangekondigde verkoop aan investeringsfonds Apollo waardeert Lumileds op een ondernemingswaarde van circa twee miljard dollar. Philips houdt nog 19,9 procent van de aandelen.

Dat minderheidsbelang is identiek aan de vorige verkoopovereenkomst die werd gesloten met Go Scale Capital. Het persbericht waarmee Philips de verkoop aankondigde is dat in grote lijnen ook. De prijs is echter aanzienlijk lager. Anderhalf jaar geleden rolde namelijk een ondernemingswaarde van 3,3 miljard dollar uit de bus.

 

Aantal keer de boekwaarde

Aantal keer de omzet

Aantal keer de winst voor belastingen

2015

1,48

1,85

12,3

2016

0,76

0,89

4,8

 

Omgerekend naar euro’s en met de langlopende schuld meegenomen krijgt Lumileds nu een aandelenwaardering van 1,45 miljard euro. In de vorige verkoopovereenkomst was dat nog 2,63 miljard euro.

Dit betekent dat Philips Lumileds nu onder de boekwaarde verkoopt: grofweg 0,76 keer de boekwaarde. De Chinezen zouden bijna anderhalf keer de boekwaarde hebben neergeteld, als de Amerikaanse overheid dit niet had geblokkeerd.

Gekeken naar andere waarderingsratio’s is deze verkoopovereenkomst ook een stuk minder aantrekkelijk dan die in 2015. Apollo betaalt minder dan 0,9 keer de omzet over 2015. Go Scale Capital zat op circa 1,9 keer de omzet over 2014.

Hetzelfde geldt voor de verhouding tussen de waardering en de winst. Apollo betaalt nog geen vijf keer de winst voor belastingen over 2015. Go Scale Capital waardeerde Lumileds op meer dan 12 keer de winst voor belastingen over 2014.

Is die lagere waardering te rechtvaardigen op basis van de resultaatontwikkeling van het bedrijf het afgelopen jaar? Voor een deel misschien wel. 2015 was wel veel beter dan 2014: de omzet groeide dat jaar met 14 procent en de winst voor belastingen met 40 procent.

Philips heeft sindsdien geen omzetcijfers voor het te verkopen onderdeel meer gegeven. In het persbericht van maandag was de eerdere mededeling dat Lumileds een operationele winstmarge in de dubbele cijfers heeft niet meer te vinden. Dat duidt op een teruglopende winstgevendheid.

Dat de Chinezen zo veel meer wilden betalen zal dus andere redenen hebben dan alleen maar de prestaties. Kennelijk zag Go Scale Capital een extra strategische waarde in Lumileds die de nieuwe Amerikaanse kopers niet zien.

Wat die strategische waarde precies is, is niet te zeggen, maar het vraagt niet veel fantasie om te bedenken dat dit in de hoek van het bevorderen van de positie van de Chinese led-industrie zal liggen. Dit klinkt al snel als Chinese handelspolitiek en ligt in de VS extreem gevoelig. Zo bekeken is het dus niet zo vreemd dat het Amerikaanse ministerie van Financiën voor deze verkoop is gaan liggen.




Gerelateerde artikelen