VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weinigen hadden een overwinning van Donald Trump voorspeld en ook de Brexit was hoogst onwaarschijnlijk. 2016 was daarom een hectisch beleggingsjaar, met verrassende verkiezingsuitslagen en sterk fluctuerende koersen.

Nogal wat beleggers sloegen de plank flink mis. Wat gaat 2017 brengen? Voor Effect sprak de VEB met vier gerenommeerde Nederlandse beleggers en noteerde hun tips voor het komende jaar.

Hein van Beuningen van Teslin over 2016: “Het jaar had een dramatische start, gevolgd door een flinke periode van opwaartse koersen, waarna weer een flinke neerwaartse correctie plaatsvond. Opvallend genoeg hebben de grote politieke gebeurtenissen maar kortstondig een effect gehad op de beurskoersen, in tegenstelling tot de verwachting van veel beleggers. Onderliggend heeft de economie zich goed ontwikkeld en dat geldt gelukkig ook voor de meeste van de mooie beursgenoteerde bedrijven die wij in portefeuille hebben.”

Voor Hendrik Oude Nijhuis (ValueSelections) was 2016 niet uitzonderlijk: “Aandelen fluctueren ieder jaar en staan aan het einde van het jaar meestal wat hoger dan aan het begin. Zo beschouwd is 2016 eigenlijk een vrij standaard aandelenjaar geweest,” stelt hij. 

Willem Burgers van het Add Value Fund wijst erop dat het economisch herstel in Nederland (en in West-Europa zonder het Verenigd Koninkrijk) sterker was dan verwacht. Het valt hem op dat bepaalde sectoren niet participeren in dit herstel, zoals de financiële sector die blijft kampen met een achterhaald verdienmodel en de grote bouwmaatschappijen en (non-food) winkelbedrijven die veelal niet in staat zijn voldoende rendement op geïnvesteerd vermogen te realiseren.

Corné van Zeijl (Actiam) vond 2016 een hectisch jaar, waarin met de Brexit en Trump ongelofelijk veel is gebeurd, maar dat was vervolgens aan de aandelenindices niet af te meten. “Die uiterlijke rust verwachten we niet voor 2017,” stel van Zeijl. “Het wordt of een heel goed of een heel slecht jaar. Een goed jaar krijgen we als de rente laag blijft. De risicopremie in Europese aandelen is vrij hoog. Dat kan best één of twee procent dalen. Dat levert dan gelijk een flinke koerswinst op. Met de bedrijfswinsten zit het in Europa wel goed. Een somber scenario kunnen we krijgen bij een overwinning van de populisten in de diverse Europese verkiezingen. In dat geval gaan beleggers twijfelen over het voortbestaan van de euro. En die angst is terecht. Dat betekent een hogere rente en lagere aandelenkoersen. Wij gaan van het positieve scenario uit. Ergo: wij verwachten een AEX van 510.”

 

In Effect 12, die vrijdag 16 december verschijnt, leest u het volledige artikel met de outlook voor 2017 en de concrete aandelentips van Corné van Zeijl, Hendrik Oude Nijhuis, Hein van Beuningen en Willem Burgers voor het komende jaar. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap