VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Elk kerstseizoen komen banken met hun favoriete aandelen voor het nieuwe jaar. De best presterende aandelen stonden vorig jaar zelden op deze ‘lijstjes’.

Met nog anderhalve handelsweek voor de boeg is het mogelijk om de balans op te maken voor 2016. In totaal telden de drie graadmeters van de Amsterdamse beurs twaalf aandelen die meer dan 20 procent in waarde zijn gestegen.

Onder deze aandelen zijn een paar categorieën te onderscheiden. Zo is de koersstijging in 2016 vaak een vervolg op een periode van koersdalingen.

Best presterende aandelen zijn: 

ArcelorMittal 140%
BE Semiconductor Industries 79%
Ordina 74%
Advanced Metallurgical Group 72%
Altice 42%
Fagron 46%
Wessanen 43%
Aperam 37%
Telegraaf Media Groep 33%
Royal Dutch Shell A 34%
SBM Offshore 27%
ASML Holding 29%

 Totaal rendement 2016 t/m 20-12-2016

Het gaat dan al snel om bedrijven waar ‘iets’ aan de hand is, of is geweest. Denk aan Fagron (acute herfinanciering), Ordina (fraude), Altice (leeglopen overwaardering), SBM Offshore (omkoopschandaal).

Dan zijn er aandelen die flink last hebben gehad van de grondstoffendaling van de afgelopen jaren. Denk aan ArcelorMittal en Shell.

Daarnaast zijn er aandelen die al langere tijd goed presteren en de opgaande lijn in 2016 hebben doorgezet. Denk aan ASML, Besi, of Wessanen maar ook Aperam en AMG. Het aandeel in de Telegraaf Media Groep heeft ook een goed 2016 achter de rug, maar dat is alleen te danken aan het bod dat vorige week werd aangekondigd.

Van de twaalf best presterende aandelen is alleen SBM Offshore terug te vinden op een vorig jaar gepubliceerde favorietenlijst, namelijk die van KBC Securities. 

Dat Fagron en Ordina dit jaar een soort comeback zouden maken en het aandeel Wessanen een verdere opmars, lijkt door geen enkele analist te zijn voorzien.

Beleggers die op zoek willen naar de aandelen met het grootste opwaarts potentieel kunnen de favorietenlijstjes van analisten waarschijnlijk beter links laten liggen. Maar tussen de adviezen zijn hier en daar mogelijk wel goede tips te vinden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen