VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Donald Trump belooft een feestje op de beurs – maar hou de sluitingstijd in de gaten, schrijft Amerika-correspondent Gerben van der Marel in Effect 12.

Vastgoedmagnaat Donald Trump zorgde vorige maand voor de belangrijkste aardverschuiving in de Amerikaanse politiek sinds decennia. De politieke ommezwaai zal komende jaren doorwerken op 's werelds grootste economie. Dat betekent riemen vast voor kleine en grote beleggers. De eensgezindheid op Wall Street is ver te zoeken.

In hun outlooks voor het jaar 2016 spraken financieel analisten op Wall Street liever niet over een kandidatuur van Trump. Ging toch niet gebeuren, zeiden ze lachend toen Van der Marel hen ernaar vroeg. Daarmee hadden ze de aantrekkingskracht van de vastgoedmagnaat en realitytelevisiester danig onderschat. Trump veegde de vloer aan met zijn opponenten in de voorverkiezingen en deed daarmee een vijandige overname van de Republikeinse Partij.

Analisten van Citibank erkennen nu dat ze er helemaal naast zaten. Dat terwijl ze het succes van Trump – achteraf – eenvoudig verklaren aan de hand van twee grafieken over twintig jaar. In een rapport over de verkiezingen zet Citibank de opmars van de S&P500 naast de groei van de economische productie van de VS en de groei van het mediane inkomen van Amerikaanse huishouden. De beurs ging in reële termen 172 procent omhoog. Het BPP steeg 66 procent. Maar de inkomens bleven hardnekkig plakken op het niveau van 1995. ‘Kapitalisme in Amerikaanse stijl schept groei en welvaart. Maar de voordelen zijn niet gelijkmatig verspreid’, aldus de zakenbank die niet had verwacht dat dit een politieke aardverschuiving zou veroorzaken.

Beth Ann Bovino en Satyam Panday, economen van Standard & Poor’s, komen tot dezelfde conclusie. ‘Een groot deel van de onvrede komt voort uit de frustratie van Amerikanen over het langzame en ongelijk verdeelde herstel van de economie uit de Grote Recessie.’ Maar de toekomst ziet er volgens Standard & Poor’s helemaal niet slecht uit. ‘Trump heeft een kans om de grootste economie van de wereld te versterken door belastinghervorming, meer investeringen in infrastructuur en het energiebeleid.’

 

Lees de volledige analyse van Gerben van der Marel in Effect 12, die vrijdag 16 december verscheen. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}