VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

2017 zou best een goed jaar kunnen worden. Na vijf opeenvolgende jaren met prijsdalingen volgde in 2016 het herstel van de grondstoffenprijzen. Maar er waren vrij grote individuele verschillen.

De wereldwijd belangrijkste grondstoffenindex, de S&P GSCI, deed het prima met een winst van meer dan 25 procent in 2016. Het was de eerste stijging in zes jaar tijd nadat in 2015 nog het grootste verlies sinds 2008 werd opgetekend. De S&P GSCI dankt de goede prestatie aan het hoge gewicht van de energiedragers olie en gas die meer dan 60 procent van de index uitmaken. Net deze categorie deed het in 2016 uitzonderlijk goed. De Bloomberg Commodity index moet het stellen met een rendement van amper 12 procent. Dat komt omdat het aandeel van energie beperkt blijft tot iets meer dan 30 procent terwijl de granen, een categorie die in 2016 ondermaats presteerde, in deze index zwaarder wegen.

 

Optimistische banken

Goldman Sachs kwam eind vorig jaar met de aanbeveling om de grondstoffen als activaklasse een overwogen positie in de portefeuille te geven. Opmerkelijk, want het was voor het eerst in vier jaar dat de investeringsbank zich positief uitliet over grondstoffen. Goldman wijst er met name op dat de daling van de productiekosten in de sector grotendeels achter de rug is.

Ook Citigroup en Bank of America Merrill Lynch zien de grondstoffenprijzen in 2017 verder aantrekken. De economische groei zal volgend jaar opnieuw aantrekken waarbij de ‘America First’ politiek van Donald Trump voor één biljoen dollar (1000 miljard) aan infrastructuurinvesteringen zal zorgen. Dat helpt.


In Effect 1, die vrijdag 20 januari verschijnt, leest u het volledige artikel over de vooruitzichten voor de grondstoffenmarkten door Koen Lauwers. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap