VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De eerste tekenen dat inflatie terugkeert in het westen duiken op. In de VS loopt de rente op door hogere inflatieverwachtingen. In Duitsland verdubbelde de inflatie in december. Welke stappen kunnen beleggers nemen om hierop te anticiperen.


Vermijd langlopende obligaties
Een stijging van de inflatie, leidt al snel tot oplopende rentestanden. In de VS is de tienjaarsrente de laatste maanden van 2016 ruim één procentpunt gestegen. De waarde van obligaties en de rente bewegen tegengesteld. Vooral obligaties met een lange resterende looptijd dalen bij een stijgende rente in waarde. Trackers die dit soort obligaties volgen, hebben het de afgelopen tijd dan ook niet zo goed gedaan.
 

Inflatiebestendige obligaties kunnen een alternatief zijn
De uitzondering zijn obligaties met een ingebouwde inflatiedekking. De Nederlandse overheid geeft deze niet uit, maar de Duitse bijvoorbeeld wel. Het meest eenvoudig is om een tracker te kopen die een mandje van dit soort obligaties volgt. Een tracker van iShares is de afgelopen maanden een paar procent opgelopen.

Zet spaargeld niet op een deposito
Gelijk aan de rente op de kapitaalmarkt stijgt ook de rente op spaarrekeningen. In dit soort situaties is het beter om geld niet lang vast te zetten in een spaardeposito.


Beleg in aandelen van bedrijven die prijsstijgingen kunnen doorgeven

Sommige bedrijven zijn beter in staat om kostenstijgingen door te geven dan andere. Producenten van niet-duurzame consumentengoederen zijn daar een voorbeeld van. Voeding en levensmiddelen zijn producten die consumenten toch wel kopen. De winstmarges van bedrijven in deze sector zijn daardoor minder gevoelig voor inflatie.

Of in vastgoed of vastgoedaandelen
Een andere beleggingscategorie die prijzen kan doorrekenen is de vastgoedsector. Huurprijzen stijgen over het algemeen mee met het algemene prijsniveau. Daar staat tegenover dat de lage rente wereldwijd al heeft geleid tot flinke prijsstijgingen in de waarde van vastgoed. The Economist houdt bij hoe het met de huizenprijzen gaat. Een blik op deze grafiek laat zien dat er de afgelopen jaren ondanks de lage inflatie geen gebrek was aan prijsstijgingen.

Eventueel in grondstoffen
Traditioneel doet de gedachte dat grondstoffen bescherming bieden tegen inflatie opgeld. In de jaren zeventig, een tijd van hoge inflatie, leverden grondstoffen spectaculaire rendementen op in vergelijking met aandelen en obligaties. De decennia daarna waren de resultaten minder.

Of grondstoffen nu al de beste kansen bieden bij oplopende inflatie is de vraag. De sterke dollar van de afgelopen jaren was in ieder geval niet goed voor grondstoffen. De oplopende rente in de VS heeft ook geleid tot een stijgende dollar. De goudprijs heeft ook een daling achter de rug de afgelopen maanden. Hierdoor is het mogelijk nog te vroeg om in grondstoffen te stappen.

Gebruik dividendrendement als selectiemiddel voor aandelen
Dividend kan op zichzelf al compensatie bieden voor inflatie. Daar komt bij dat bedrijven die consequent dividend betalen vaak al lang bestaan en hebben bewezen ook in veranderende economische omstandigheden winstgevend te blijven.

Op de Amsterdamse beurs zitten de aandelen met het hoogste dividendrendement in sectoren die als inflatiebestendig gelden. Vastgoedfondsen VastNed Retail en Wereldhave en oliegigant Shell behoren tot de grootste drie dividendbetalers. Bedenk wel dat deze ondernemingen hele andere uitdagingen kennen. En een hoog dividendrendement is mooi, totdat het niet meer houdbaar blijkt.

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen