VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 januari 2017

Megafusie in de brillenwereld

Megafusie in de brillenwereld
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Italiaanse brillenmaker Luxottica wil samengaan met de Franse producent van brillenglazen Essilor. Daardoor ontstaat een brillengigant met een marktwaarde van bijna 50 miljard euro. Beide aandelen, genoteerd in Milaan en Parijs, schoten omhoog op het fusienieuws.

Luxottica is eigenaar van bekende merken als Ray-Ban en Oakley. Essilor is in de brillenwereld vooral bekend van Varilux. De twee bedrijven hebben samen een omzet van ruim 15 miljard euro en er werken bij elkaar meer dan 140.000 mensen.

Essilor is wereldmarktleider op het gebied van brillenglazen. Brillen zijn natuurlijk consumentenproducten, maar Essilor werd door beleggers tot nu toe vooral gezien als onderdeel van de sector gezondheidszorg, omdat het bedrijf ook instrumenten voor oogartsen en opticiens maakt. Het is niet uit te sluiten dat deze meer medische onderdelen op termijn worden afgestoten als het fusiebedrijf de focus op brillen wil houden.

Gezondheidszorg is een belangrijke en voor beleggers interessante sector. Vooral in het rijke westen, waar ziekenhuizen, farmaciebedrijven en producenten van medische apparatuur samen vaak goed zijn voor meer dan tien procent van het bruto nationaal product. Deze sector zal daarom ook in de meeste gespreide beleggingsportefeuilles zijn opgenomen. 

Op de Amsterdamse beurs is naast een handvol relatief kleine biotechnologiebedrijven eigenlijk alleen Philips volledig in de gezondheidszorg actief. Philips heeft zich na het afstoten van de Lichtdivisie getransformeerd tot specialist in medische apparatuur en persoonlijke verzorging. Philips Medical Systems is actief in de markt voor diagnostische apparatuur, waarop het vooral concurrentie ondervindt van de conglomeraten General Electric en het Duitse Siemens.

In de eerste Effect van 2017 staat een analyse van de gezondheidszorgsector waarbij ook Essilor besproken wordt. De resultaten bij dit bedrijf vielen de laatste kwartalen tegen en het management moest de doelstellingen die voor 2016 golden eind vorig jaar laten varen. Essilor had te kampen met tegenvallende afzet in markten waar je het kan verwachten: Brazilië, China en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de Verenigde Staten. In de VS is het bedrijf namelijk sinds 2014 eigenaar van de website coastal.com, een van de grootste online verkooppunten van contactlenzen en brillen. Coastal levert producten die direct van de producenten komen, zoals de contactlenzen van Johnson & Johnson en brillen van topmerken als Michael Kors, Gucci en Hugo Boss. Er loopt een reorganisatie om de winstgevendheid te verbeteren, maar die wil niet erg vlotten. Het samengaan met Luxottica is wat dat aangaat een mooie opsteker voor beleggers in dit bedrijf.

 

In Effect 1, die vrijdag 20 januari verschijnt, leest u meer over de aandelen in de Europese gezondheidszorgsector en hun vooruitzichten. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 


Gerelateerde artikelen

Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
08-02-2018

Effect 2, die op vrijdag 9 februari bij de leden van de VEB in de bus valt,…

Lees verder

effect VEB oliesector
Effect 1: Wat gaat 2018 beleggers brengen?
BMW zet in op de toekomst van de auto-industrie
BMW zet in op de toekomst van de auto-industrie
22-12-2017

De spannendste technologische doorbraken vinden komende jaren plaats in de …

Lees verder

effect auto industrie BMW
Effect 12: De Lange Termijn
Effect 12: De Lange Termijn
15-12-2017

Effect 12, het magazine van de VEB dat op vrijdag 15 december bij de leden …

Lees verder

effect VEB beleggers

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}