VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het voornaamste effect van het Brexit-referendum is vooralsnog het dalen van het pond. De Britse munt staat op historisch lage niveaus tegen andere valuta. Welke mogelijkheden hebben beleggers die hierop in willen spelen? En welke complicaties zijn er?

Tegen de euro heeft het pond sinds het referendum in juni circa 11 procent verloren. Vanaf het najaar van 2015, het moment dat de wetgeving voor het referendum werd aangenomen, is het pond circa een kwart gezakt.

Het resultaat is dat het pond rond een historisch laag niveau staat dat sinds de Tweede Wereldoorlog maar enkele keren eerder is gezien. Dat was tijdens de financiële crisis in 2009, toen er grote onrust was over de stabiliteit van de Britse financiële sector.

En het was midden jaren negentig in de nasleep van ‘zwarte woensdag’ toen het Verenigd Koninkrijk werd gedwongen om het Europees wisselkoersmechanisme te verlaten. Het pond bereikte in 1995, tegen de Duitse mark, een dieptepunt. Tegen de dollar staat het pond ook op een niveau dat in decennia niet is gezien.

Dit betekent dat het goedkoop winkelen is voor toeristen in Londen. Het betekent ook dat investeerders die vermoeden dat dit een tijdelijke situatie is, kansen hebben om in te spelen op een herstel. Enkele van de mogelijkheden op een rij. Met daarbij ook de complicaties die duidelijk maken dat het nog niet zo eenvoudig is hierop te speculeren.

 

1) Ponden kopen
De meest eenvoudige manier om te speculeren op een herstel van het pond is om bij een Nederlandse bank of broker een pondenrekening te openen. Hier zijn vaak, maar niet altijd, kosten aan verbonden. Daarnaast wordt er geen rente betaald op de tegoeden.

 

2) Een spaarrekening in het Verenigd Koninkrijk
Op een spaarrekening bij een Britse bank in het Verenigd Koninkrijk zit wel rente. Het openen van een Britse bankrekening als niet-ingezetene is echter niet zo eenvoudig. Enkele banken bieden het onder voorwaarden wel aan, maar het is zoeken en de keuze is niet groot.

 

3) Britse aandelen
In euro’s is de Britse beurs natuurlijk ook 11 procent goedkoper dan afgelopen zomer. De keerzijde is dat beurs ook is gestegen, de hoofdindex FTSE staat ruim 20 procent hoger. Ook afgaande op koers-winstverhoudingen zijn aandelen in het Verenigd Koninkrijk niet buitengewoon goedkoop.

 

4) Obligaties
Een alternatief voor aandelen zijn obligaties. Een obligatietracker die de prestaties van een mandje Britse staatsobligaties volgt is dan een relatief eenvoudige manier om te investeren. iShares (Blackrock) en Lyxor (Societé Générale ) zijn twee aanbieders die dergelijke trackers hebben. Er is natuurlijk wel nog een risico op een koersverlies door een stijging van de rente.

 

5) Britse vastgoedaandelen
Vastgoed is een sector die het relatief slecht heeft gedaan het laatste halfjaar. De oververhitte Londense huizenmarkt is flink afgekoeld na het referendum. Vastgoedaandelen gingen in de uitverkoop en bieden wellicht kansen waarvan in twee opzichten kan worden geprofiteerd: eenmaal indien de prijzen van vastgoed in ponden zullen stijgen en indien het pond zelf in waarde toeneemt ten opzichte van de euro. 

 

6) Direct in Brits vastgoed
Wie voldoende eigen geld heeft, zou ook nog direct de Britse vastgoedmarkt kunnen betreden. De Britse buy-to-let markt, huizen voor de verhuur, is sterk ontwikkeld en open voor buitenlandse investeerders. Daar staat tegenover dat de overheid maatregelen heeft genomen die investeren in verhuurd vastgoed minder aantrekkelijk maken.