VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 januari 2017

Hoe goed is een beleggingsfonds? De information ratio zegt meer

Hoe goed is een beleggingsfonds? De information ratio zegt meer
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dat de meeste beleggingsfondsen op lange termijn ondermaats presteren, speelt een belangrijke rol in de opkomst van goedkope indexfondsen, ook wel trackers of etf’s. Toch zijn er fondsen die op lange termijn de markt verslaan. Is dat geluk of wijsheid?

Een indicator die daar meer inzicht in kan geven is de information ratio. Daarmee worden de prestaties van fondsmanagers vergeleken, terwijl rekening wordt gehouden met het risico. De information ratio zet het rendement boven (of onder) de vooraf bepaalde benchmark (zoals de AEX of de Stoxx 50) af tegenover het risico dat hoort bij dit surplus (of tekort) aan rendement. Het ‘actieve’ rendement wordt daartoe gedeeld door het ‘actieve’ risico, dat ook wel de tracking error genoemd wordt.

Hoe hoger de information ratio, hoe knapper de prestatie. Neem bijvoorbeeld een willekeurig fonds, dat jaarlijkse een extra (dus actief) rendement, heeft behaald van vier procent, terwijl jaarlijks de maat voor risico, de tracking error, vijf procent was. Dan wordt de information ratio voor dit fonds vier procent / vijf procent = 0,8. Een fonds dat ditzelfde extra rendement heeft behaald door veel meer risico te lopen – stel acht procent, kent dan een information ratio van 0,5. Een rendement gelijk aan de benchmark (met hetzelfde risico) levert een information ratio van nul op.

Over het algemeen wordt een information ratio van 0,4 à 0,6 als bijzonder goed beschouwd. Fondsen met een information ratio van één of hoger zijn op langere termijn een zeldzaamheid. 

In Effect geven onderzoekers van de VEB de top drie van de Duitse en Franse actieve en passieve beleggingsfondsen gemeten naar de vijfjaars information ratio, deze fondsen hebben de DAX of CAC 40 als respectievelijke primaire benchmark. Op deze manier staan de fondsen die gemeten naar rendement en risico over een langere periode het beste presteren bovenaan. Het levert een aantal interessante namen op. 

 

In Effect 1, die vrijdag 20 januari verscheen, leest u welke fondsen volgens de information ratio tot de beste aandelenfondsen van Europa mogen worden gerekend. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 


Gerelateerde artikelen

‘Facebook is aantrekkelijk gewaardeerd’
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
05-07-2018

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat deze week bij de leden van de V…

Lees verder

effect adyen actie update
Het voordeel van de indexopname
Rocket Internet, kraamkamer van Duitse internetbedrijven

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}