VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB trakteerde haar leden op de eerste dag van februari in theater Diligentia in Den Haag op een congres over robotbeleggen. De vraag was vooral of dit fenomeen als een hype moet worden gezien of toch een waardevolle ontwikkeling is.

Het bleek moeilijk om duidelijk te maken wat robotbeleggen nu precies is. Er zijn nogal wat verschillende vormen van geautomatiseerd vermogensbeheer en advies. Bovendien lopen de kosten sterk uiteen. Gelukkig is er een website als Beleggingsmatch, waar verschillende aanbieders kunnen worden vergeleken. Bart Spronk legde uit hoe Beleggingsmatch dat doet.

Thomas Bunnik van Pritle legde uit wat beleggen bij zijn bedrijf anders maakt dan bij een traditionele bank of vermogensbeheerder. Zo zijn er dankzij de verregaande automatisering van de financiële wereld bij Pritle in de toekomst diensten mogelijk die voorheen veel lastiger te realiseren waren: bijvoorbeeld steeds een bepaald percentage van je bestedingen in winkels of restaurants door laten storten op je beleggingsrekening, zodat je bijna ongemerkt toch spaart. De zegeltjes van de supermarkt, maar dan digitaal.

Tim Mortelmans van de AFM benadrukte dat online beleggen, in welke vorm dan ook, de toekomst is, net zoals dat geldt voor online winkelen of een vliegreis boeken op internet in plaats van op een reisbureau. Maar de risico’s zijn niet wezenlijk anders dan bij klassieke financiële dienstverlening: hoe fraai het algoritme ook is, het is gemaakt door een mens en het kan soms ook niet doen wat je ervan verwacht.

Directeur beleggen van ABN Amro Eran Habets noemde robotbeleggen zeker geen hype maar gaf wel aan dat een grote groep beleggers nog geen behoefte heeft aan een volledig geautomatiseerd proces.

In het enerverende slotdebat bleek het toch moeilijk een antwoord te vinden op de vraag hoe snel robotbeleggen de traditionele beleggingsdienstverlening zal verdringen. Volgens VEB-directeur Paul Koster laten veel beleggers zich snel verleiden tot te veel handelen. Een robot die ‘willoos en emotieloos’ de strategie uitvoert kan dan een oplossing zijn. Ook lagere kosten dankzij grote belegde vermogens kunnen de rendementen ten goede komen. Maar wat overheerst is het gevoel dat robotbeleggen toch minder futuristisch is dan het klinkt.

 

Een uitgebreid verslag van het congres volgt in Effect 2, die vrijdag 17 februari verschijnt. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis. 

 

Voordelen van het lidmaatschap