VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Robotica, fintech, 3D-printen. Het zijn sectoren waar op dit moment veel van wordt verwacht. Op de golven van de hype brengen aanbieders nieuwe beleggingsproducten op de markt. Het blijken lang niet altijd bijzonder beleggingen en zijn in ieder geval duur tot peperduur.

In de VS wordt voor bijna elke denkbare trend wel een fonds samengesteld waarmee kan worden belegd in een mandje aandelen. Uitgediende onder deze modieuze fondsen een tracker voor robotica-aandelen met de veelzeggende fondscode ROBO. Dit indexfonds werd in 2013 voor het eerst uitgegeven en werd vanaf de start als risicovol beschouwd.

Het indexfonds Fintech Thematic ETF (FINX), in september vorig jaar gelanceerd, investeert het geld van beleggers in een index die speciaal voor dit doel is geconstrueerd en luistert naar de de naam Indxx Global Fintech Thematic Index.

In Nederland is er Trend Invest van Wijs & Van Oostveen dat op internet flink adverteert. Deze aanbieder geeft in feite een selectie van aandelen die gekocht kunnen worden om een bepaalde technologische trend te volgen en biedt de mogelijkheid om die aandelen te kopen.

Zoals bij iedere belegging is het ook bij modieuze beleggingen zaak om na te gaan waarin precies geld gestoken wordt. Wij deden al wat voorwerk en keken naar overeenkomst en verschillen tussen de diverse trendbeleggingen op basis van de vijf grootste posities van een fintech-fonds, een roboticafonds en het trend 3D-printing-concept van Trend Invest.

1. Er wordt belegd in aandelen van bedrijven met een flinke marktwaarde
Het fintechfonds FINX heeft in de top vijf van grootste posities alleen maar bedrijven met een marktwaarde van minstens vijf miljard dollar. PayPal met een marktwaarde van 47 miljard dollar is een uitschieter.

Hetzelfde geldt voor roboticafonds ROBO met slechts één bedrijf dat minder dan een miljard waard is. De 3D-printbedrijven van Trend Invest zijn wat kleiner, maar ook daar gaat het om bedrijven met een marktwaarde van minstens enkele honderden miljoenen euro’s.

2. Robo- en fintech-bedrijven hebben ook substantiële omzet en winst…
Van de tien bedrijven waarin het fintech- en roboticafonds beleggen, draaien zeven een miljardenomzet en de overige drie honderden miljoenen dollars omzet. Alle tien bedrijven zijn winstgevend. In feite zijn dit dus gevestigde bedrijven.

3. …maar weinig groei
De hier nader bekeken modieuze fondsen groeien wel, maar niet bepaald spectaculair. Het hardst groeiende fintechbedrijf is Wirecard met 33 procent omzetgroei, daarna PayPal met 23 procent groei. De rest zit in de dubbele cijfers. Van de vijf roboticabedrijven zijn er drie waarvan de omzet afgelopen jaar terugliep.

4. Bij 3D-printing ligt het anders
De 3D-printing-bedrijven in de portefeuille van Trend Invest zijn een stuk kleiner. Bovendien wordt er ook geïnvesteerd in bedrijven die nog in ontwikkeling zijn. Van de top-vijf posities in portefeuille zijn er maar drie die echt omzet draaien en is zelfs maar één die winstgevend is. Twee bedrijven, die ook in de categorie biotech zouden kunnen vallen, hebben amper omzet. Kortom, hoog risico.

5. Waardering is stevig en dus kwetsbaar
De gemiddelde koers-winstverhouding van de drie fondsen is aan de hoge kant. De fintechbedrijven noteren op bijna zestig keer de winst, de roboticabedrijven op bijna veertig keer. Deze maatstaf voor de waardering is voor de 3D-printing bedrijven die Trend Invest heeft geïdentificeerd nog verder uit het lood, omdat vier van de vijf geen winst maken.

 

Duur tot peperduur
Hoge waarderingen kunnen passen bij bedrijven die hard groeien. Tegelijkertijd is uit de tijd van de internethausse bekend dat een hype snel kan eindigen in het klappen van een zeepbel, met de navenante ellende voor investeerders.

Daarnaast zijn er de kosten. Voor de Fintech- en Robotica-tracker zijn die stevig. Grote, ‘algemene’ etf’s zijn al te koop voor minder dan 0,1 procent aan kosten over het belegd vermogen. Niche-trackers kunnen duurder zijn dan dat, maar een factor zes tot negen is erg veel, zeker gezien de bekende aandelen die in portefeuille zitten.

De kosten van de twee ETF’s vallen in het niet in vergelijking met de bedragen die Trend Invest in rekening brengt. De jaarlijkse fee bedraagt maar liefst 2,45 procent en dat kan nog veel verder oplopen vanwege de absurde aankoopkosten van 0,9 procent en een extra post als van beleggingsmandje wordt gewisseld. Een belegger kan dus zomaar vier procent van zijn ingelegde geld aan kosten kwijt zijn. Ongelooflijk dat dergelijke hoge kosten nog voorkomen in 2017. Op de eigen website laat de aanbieder deze kosten dan ook maar wijselijk buiten beschouwing in overzichten van rendementen.

 

Fintech (FINX)

Opgericht in 2016

Kosten p.j. bij een belegging van €1000: 0,68%

Top 5 belangen: Marktwaarde Omzet Koers-winstverhouding
First Data Corporation 5,5 6,5 61,9
Temenos Group 5 0,6 52,4
SS&C Technologies 6,6 1,5 20,1
Paypal 47,1 3 125,8
Wirecard 5,5 1 22,9
       

Robotica (ROBO)

Opgericht in 2013

Kosten p.j. bij een belegging van €1000: 0,95%

Top 5 belangen: Marktwaarde Omzet Koers-winstverhouding
iRobot 1,7 0,7 44,3
Fanuc 4 4,5 38,6
AeroVironment 0,5 0,3 61,5
Rockwell Automation 19 5,9 27
Daifuku 2,7 2,9 21,4
       

Trend 3D printing

Kosten p.j. bij een belegging van €1000: 2,45%

Top 5 belangen: Marktwaarde Omzet Koers-winstverhouding
3D systems 1,8 0,6 nvt
Stratasys 1 0,7 116
SLM Solutions 0,6 65 mln nvt
Materialise 0,4 nihil nvt
Organovo 0,4 5 mln nvt

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen