VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In samenwerking met de Bond voor Belastingbetalers is de Universiteit van Amsterdam (UvA) een onderzoek gestart naar de gedragseffecten van de vermogensrendementsheffing (ook wel ‘spaartaks’ of ‘box 3’ genoemd).

De vraag is of mensen door de box 3-wetgeving meer risico gaan nemen met hun vermogen en/of meer ontwijkingsmogelijkheden gaan opzoeken. Voor dit onderzoek zijn de Bond voor Belastingbetalers en de UvA op zoek naar deelnemers. De VEB steunt het onderzoek en roept u als VEB-lid daarom graag op om deel te nemen. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden. 

Universiteit van Amsterdam
Het is het eerste onderzoek naar de gedragseffecten van een belastingmaatregel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door 10 studenten van de vakgroep fiscaal recht van de UvA. Zij staan onder begeleiding van Wouter Nijssen, universitair hoofddocent en fiscalist. Voor dit onderzoek dienen zij minimaal 120 mensen te interviewen. Vanzelfsprekend worden de door u verstrekte gegevens vertrouwelijk behandeld en geheel anoniem verwerkt in de onderzoeksresultaten.

Elke sukkel haalt 4% rendement
Bij de invoering van de vermogensrendementsheffing in 2001 sprak de toenmalige minister van Financiën, Gerrit Zalm, de profetische woorden: “Elke sukkel haalt meer dan 4% rendement. Wie dat niet lukt kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of 6 rendement”. Niets is minder waar gebleken in de afgelopen jaren. Terwijl de spaarrente tot nul nadert en staatsobligaties een negatief rendement bieden, gaat de wetgever er per 1 januari 2017 vanuit dat mensen over hun vermogen boven 100.000 euro een rendement van 4,7% behalen en boven 1 miljoen euro een rendement van 5,5%.

Onderzoeksresultaat
In juni 2017 publiceert de UvA de onderzoeksresultaten. Met het oog op de juridische en politieke aandacht voor de vermogensrendementsheffing is onze inschatting dat de resultaten van dit onderzoek de VEB helpen in de strijd tegen de box 3-belasting. U kunt zich voorstellen dat het bij de rechter en in Den Haag behulpzaam is, indien kan worden aangetoond dat door de belasting op vermogen de belastingbetaler meer risico neemt dan dat goed voor hem is.

Oproep
Bent u geïnteresseerd, en wilt u graag deelnemen aan het onderzoek, registreert u zich dan op de website van de Bond voor Belastingbetalers (klik hier)! Het onderzoek bestaat uit twee delen. Ten eerste ontvangt u bij aanmelding per e-mail een vragenlijst. Op basis hiervan worden ruim 60 VEB leden geselecteerd voor vervolgonderzoek. Het tweede deel van het onderzoek bestaat uit een diepte-interview. Een UvA onderzoeker benadert u voor een persoonlijke afspraak, bij u thuis of op een neutrale locatie, waarbij vragen worden gesteld over uw persoonlijke afwegingen en beslissingen bij het beheer van uw vermogen. Wij rekenen op uw medewerking.