VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 februari 2017

Hoe kansrijk is duurzame energie nog onder scepticus Trump?

Hoe kansrijk is duurzame energie nog onder scepticus Trump?
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aandelen van bedrijven die actief zijn in duurzame energie hadden het sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump niet makkelijk. Amerika-correspondent Gerben van der Marel bracht voor Effect in kaart wat beleggers de komende vier jaar kunnen verwachten.

Op Wall Street verwachten de grote zakenbanken dat komende jaren tientallen miljarden dollars geïnvesteerd zullen worden in schone energie en technologie. Momenteel gaat één op de vijf geïnvesteerde dollars naar duurzame beleggingen, aldus cijfers van Impax Asset Management. Maar de verovering van het Witte Huis door Trump en het Congres door conservatieve Republikeinen kan roet in het eten gooien. Volgens Trump is alternatieve energie niets meer dan ‘een dure manier om bomenknuffelaars goed te laten voelen over zichzelf’.

In zijn acht jaar in het Witte Huis besteedde de Amerikaanse president Barack Obama veel aandacht aan schone energie door middel van investeringen en subsidies. Met zijn Clean Power Plan maakte Obama prioriteit van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De duurzame energiesector groeide de laatste jaren hard, ook als beleggingscategorie op de beurs. De vorige maand ingezworen president Trump tapt echter uit een heel ander vaatje dan Obama. De zakenman heette de Democratische klimaatactivist Al Gore welkom in zijn Trump Tower voor een beleefdheidsbezoek. Toch lijkt Trump de onheilstijdingen over het klimaat niet zo serieus te nemen als de meeste Amerikanen. Klimaatverandering? Dat is ‘een flauwe grap’.

In zijn boek Crippled America schreef Trump in 2015: ‘Het ontwikkelen van alternatieve vormen van energie - de zogenaamde groene energie - uit hernieuwbare bronnen wordt sterk gestimuleerd. Dat is een grote fout. Om te beginnen, wordt het gedreven door de verkeerde motivatie, de onjuiste veronderstelling dat de wereldwijde klimaatverandering wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. Als je dat niet gelooft, zoals ik, dan hebben we het eigenlijk gewoon over een dure manier om de bomenknuffelaars goed te laten voelen over zichzelf. De meest populaire bron van groene energie is zonne-energie. Maar het duurt tientallen jaren na het installeren van zonnepanelen om je geld terug te krijgen. Dat is niet wat ik een goede investering zou noemen.’ 

Tony Seba, een Amerikaanse goeroe in schone energie, staat aan de andere kant van het spectrum. Hij denkt niet dat de ruk naar rechts de ontwrichting van de energie- en transportsector zal remmen. Veel grote bedrijven hebben zich gecommitteerd aan alternatieve energiebronnen. Walmart belooft in 2025 de helft van alle energie uit duurzame bronnen te putten. Google verwacht dit jaar al zover te zijn. In de VS hebben individuele staten zichzelf scherpe doelstellingen opgelegd. De kosten voor alternatieve energie zijn zo stevig naar beneden gekomen dat schone energie financieel een aantrekkelijk alternatief is. Kort voor zijn aftreden schreef Obama in het wetenschappelijke tijdschrift Science dat de opmars van hernieuwbare energie een ‘onomkeerbaar momentum’ heeft bereikt. 

Analisten van Morgan Stanley waarschuwen beleggers voor onzekere tijden. Ze wijzen erop dat Trump in zijn campagne een comeback van vervuilende industrieën zoals steenkolen heeft beloofd. Dat terwijl de opmars van wind- en zonne-energie het steeds minder rendabel maakt om elektriciteit met vervuilende kolencentrales op te wekken. De Republikein kan met zijn grootscheepse belastinghervorming bedrijven die actief zijn in de windenergie en zonne-energie op achterstand zetten. 

 

In Effect 2, die vrijdag 17 februari verschijnt, leest u het hele artikel van Gerben van der Marel over de duurzame energiesector onder president Trump. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 


Gerelateerde artikelen

Het aandeel Ferrari is helemaal niet zo duur
Het aandeel Ferrari is helemaal niet zo duur
31-07-2017

De legendarische sportwagenfabrikant Ferrari staat zowel aan de beurs van M…

Lees verder

effect auto industrie
Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
Effect 7/8: van AVA’s en Amazon tot Ferrari en Shell
20-07-2017

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat op vrijdag 21 juli bij de leden…

Lees verder

effect
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
“Avantium is naar de beurs gekomen om te kunnen groeien”
17-07-2017

In de komende Effect een interview met Tom van Aken, topman van Avantium, n…

Lees verder

effect Avantium
Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert
Hoe Amazon de harten van consumenten en beleggers verovert
12-07-2017

Het aandeel Amazon passeerde deze week weer de 1000 dollar en het lijkt een…

Lees verder

effect amazon ecommerce

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}