VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 maart 2017

'Beleggers zijn ook gewoon inwoners'

'Beleggers zijn ook gewoon inwoners'
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een interview met Henk Nijboer van de PvdA.

Waarom is uw partij voor beleggers de beste keuze?
“De PvdA is voor duurzaamheid, diversiteit en Langetermijnwaardecreatie binnen bedrijven. Dat is ook in het belang van beleggers. Aandeelhouders plezieren met dividenden die soms zelfs met geleend geld worden gefinancierd, is geen strategie die op de lange termijn werkt. Het uithollen van financiële posities maakt bedrijven fragieler en zet uiteindelijk ook het rendement van beleggers onder druk.”

De overheid treedt terug en Nederlanders moeten steeds meer zelf beslissen voor hun oudedagsvoorziening. Welke rol speelt beleggen hierbij volgens u?
“Wij willen de collectiviteit in het pensioenstelsel handhaven. Alle werkenden sparen mee, we beleggen samen en delen de risico’s. Dat is de beste garantie voor een goed pensioen voor iedereen.
Individuele pensioenpotjes tasten de waarde van de totale belegging aan en zijn onverstandig. Alle risico’s komen immers te liggen bij het individu en worden niet meer samen gedeeld.”

European Investors, onze Europese zusterorganisatie, strijdt tegen de FTT, een belasting op financiële transacties. Wat vindt uw partij hiervan?
“Een kopgroep van lidstaten is bezig met de FTT en dat vordert matig. De PvdA zal in ieder geval rekening houden met de effecten op de pensioenfondsen. We willen niet dat zij een onredelijk hoge rekening gepresenteerd krijgen.”

Vindt u de nieuwe regeling voor de vermogensrendementsheffing onrechtvaardig?
“De PvdA wil zo snel mogelijk naar een heffing gebaseerd op reële rendementen. We zijn voorstander van een progressieve rendementsheffing. De grootste vermogens betalen meer belasting dan de kleinste.”

Duurzaam beleggen is voor steeds meer beleggers een belangrijk selectiecriterium. Wat is de visie van uw partij op dit thema?
“De keuzes van beleggers hebben een enorme potentie om onze economie duurzamer te maken. De PvdA vindt dat er op dat vlak een verantwoordelijkheid voor de overheid ligt. Door het oprichten van een investeringsbank willen wij duurzame investeringen fors laten toenemen. Deze bank versnelt de verduurzaming van de Nederlandse economie en ondersteunt innoverende start-ups. De overheid levert daarvoor een startkapitaal van 2,5 miljard euro. De PvdA wil daar de komende kabinetsperiode nog 10 miljard euro aan toevoegen.”

Financiële dienstverlening wordt steeds verder geautomatiseerd. Hoe kijkt u naar deze ontwikkeling?
“De PvdA is voorstander van innovatie in de financiële sector. Dit kan voor klanten betere diensten en producten opleveren, bijvoorbeeld via apps. Toch moeten we voorzichtig zijn. Automatisering mag er niet toe leiden dat bepaalde groepen consumenten geen financiële diensten meer kunnen afnemen. Ook zien we dat Europese wetgeving vanaf 2018 toestaat om betaaldata te delen met partijen overal in Europa. Het voordeel is dat nieuwe innovatieve spelers betaaldiensten gaan aanbieden. Tegelijkertijd hebben wij zorgen over de privacy van consumenten en hoe er met hun data wordt omgegaan in andere Europese landen.”

De protectionistische teneur op het wereldtoneel lijkt over te slaan naar Nederland. Hoe kijkt uw partij aar deze ontwikkeling?
“We zien de polarisatie toenemen in de wereld. Met Trump, een Brexit, Le Pen in Frankrijk en Wilders in Nederland. We zien dat mensen zekerheid nodig hebben. Iedereen is er daarom bij gebaat dat alle inwoners profiteren van onze welvaart. Alleen als we het samen doen en de boel bij
elkaar houden, blijven we een welvarend en gelukkig land.”

Waar moeten beleggers nog extra rekening mee houden bij het bepalen van hun stem?
“Beleggers zijn ook gewoon inwoners. Ik geloof ik een sterk en sociaal land. Je moet sterk zijn om sociaal te zijn. Daarom moeten we investeren in goede zorg, onderwijs en kennis, en vooroplopen in de wereld. We moeten omkijken naar mensen, zodat niemand achterblijft. Dat is in het belang van ons allen.”


Gerelateerde artikelen

'De SGP staat voor lagere lasten'
'De SGP staat voor lagere lasten'
14-03-2017

Een interview met Elbert Dijkgraaf van de SGP

Lees verder

Verkiezingen
'Beleggers moeten hun eigen keuzes kunnen maken'
'Beleggers moeten hun eigen keuzes kunnen maken'
14-03-2017

Een interview met Aukje de Vries van de VVD

Lees verder

Verkiezingen
'Wij rennen niet weg als het moeilijk wordt'
'Wij rennen niet weg als het moeilijk wordt'
14-03-2017

Een interview met Carola Schouten (CU)

Lees verder

Verkiezingen
'D66 wil geen boete op vermogen'

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}