VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 maart 2017

'Beleggers moeten hun eigen keuzes kunnen maken'

'Beleggers moeten hun eigen keuzes kunnen maken'
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een interview met Aukje de Vries van de VVD

Waarom is uw partij voor beleggers de beste keuze?
“De VVD kiest voor beleggersbescherming en transparantie, zodat beleggers risico’s goed kunnen afwegen en geïnformeerde beslissingen nemen. Beleggers moeten hun eigen keuzes kunnen maken, maar hebben zeker ook een eigen verantwoordelijkheid. Maatregelen vanuit de politiek moeten daarom proportioneel en effectief zijn.”

De overheid treedt terug en Nederlanders moeten steeds meer zelf beslissen voor hun oudedagsvoorziening. Welke rol speelt beleggen hierbij volgens u?
“Beleggen is cruciaal voor de pensioenen. Het zorgt ervoor dat de inleg voor het pensioen kan groeien. Wij willen wel dat het pensioen persoonlijker wordt. Een eigen pensioenpotje, dat wel collectief kan worden beheerd. Zo behoud je de voordelen van een collectief, tweede pijler pensioen, namelijk dat je risico‘s kunt delen en als consument geen ingewikkelde beleggingskeuzes hoeft te maken als je dat niet wilt. Als je vrijwillig een groter deel van je salaris wilt sparen door te beleggen, dan kan dit natuurlijk.”

European Investors, onze Europese zusterorganisatie, strijdt tegen de FTT, een belasting op financiële transacties. Wat vindt uw partij van de FTT?
“De VVD is tegen directe Europese belastingen en dus ook tegen de FTT. Europese belastingen zijn schadelijk voor ons vestigingsklimaat, waardoor banen onnodig verdwijnen. Bovendien worden onze pensioenfondsen door de FTT ook nog eens onevenredig geraakt.”

Vindt u de nieuwe regeling voor de vermogensrendementsheffing onrechtvaardig?
“De nieuwe regeling is voor 90 procent van de mensen een verbetering, maar zeker niet ideaal. Ik besef heel goed dat er ook mensen zijn die erop achteruitgaan. De VVD wil zo snel mogelijk naar een heffing op basis van het werkelijk rendement. Wij willen bovendien niet dat grotere vermogens zwaarder worden belast dan kleinere. De VVD trekt ook 300 miljoen euro uit om de heffing direct te verlagen, door de vrijstellingsgrens te verhogen naar 35.000 euro.”

Duurzaam beleggen is voor steeds meer beleggers een belangrijk selectiecriterium. Wat is de visie van uw partij op dit thema?
“Duurzaamheid en MVO worden steeds belangrijker. De VVD vindt dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor duurzaamheid en dat je daarmee ook een goede boterham kunt verdienen. Maar beleggers moeten zelf besluiten of zij duurzaam willen beleggen of niet. Dat gaan wij niet opleggen.”

Financiële dienstverlening wordt steeds verder geautomatiseerd. Hoe kijkt u naar deze ontwikkeling?
“FinTech is een feit, geen keuze. We moeten technologische vooruitgang zien als kans en deze omarmen en stimuleren. Dat is ook de reden dat ik in 2016 een FinTech-actieplan heb gepresenteerd. Want de ontwikkeling vraagt wel het nodige van de wetgever en toezichthouder. Als bij beleggen automatisch overal hetzelfde wordt “geadviseerd” of in gang gezet, bijvoorbeeld om te verkopen, kun je hele rare, elkaar versterkende ontwikkelingen krijgen. Dat kan risico’s opleveren voor de stabiliteit van het stelsel.”

De protectionistische teneur op het wereldtoneel lijkt over te slaan naar Nederland. Hoe kijkt uw naar deze ontwikkeling?
“Natuurlijk moeten we de vitale infrastructuur van Nederland beschermen. In andere gevallen moeten bedrijven zelf bepalen hoe en of ze zich willen beschermen tegen overnames.”

Waar moeten beleggers nog extra rekening mee houden bij het bepalen van hun stem?
“De VVD wil dat het bedrijfsleven minder afhankelijk wordt van bankfinanciering. Daarom moet er meer ruimte komen voor nieuwe en alternatieve financieringsvormen. Beleggers en aandeelhouders spelen een belangrijke rol als kapitaalverstrekker, dat moeten we koesteren. Vandaar dat de VVD bijvoorbeeld inzet op mkb-aandelen en -obligaties.”

 


Gerelateerde artikelen

'De SGP staat voor lagere lasten'
'De SGP staat voor lagere lasten'
14-03-2017

Een interview met Elbert Dijkgraaf van de SGP

Lees verder

Verkiezingen
'Wij rennen niet weg als het moeilijk wordt'
'Wij rennen niet weg als het moeilijk wordt'
14-03-2017

Een interview met Carola Schouten (CU)

Lees verder

Verkiezingen
'D66 wil geen boete op vermogen'
'Het gaat in de politiek te weinig over de grote vraagstukken'
'Het gaat in de politiek te weinig over de grote vraagstukken'
14-03-2017

Een interview met Erik Ronnes van het CDA

Lees verder

Verkiezingen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}