VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een interview met Carola Schouten (CU)

Waarom is uw partij voor beleggers de beste keuze?
“Beleggers hebben belang bij economische stabiliteit en rust. De ChristenUnie heeft in de afgelopen jaren laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid nemen om de overheidsfinanciën in het gareel te houden. Wij rennen niet weg als het moeilijk wordt en laten het land niet zomaar in een crisis zitten.”

De overheid treedt terug en Nederlanders moeten steeds meer zelf beslissen voor hun oudedagvoorziening. Welke rol speelt beleggen hierbij volgens u?
“Voor onze oude dag is beleggen buitengewoon belangrijk. Denk alleen al aan de talrijke pensioenfondsen die namens miljoenen Nederlanders beleggen. Daarnaast zien we dat mensen steeds vaker ook zelf wat willen regelen. De ChristenUnie vindt niet dat de overheid beleggen voor het aanvullende pensioen specifiek moet faciliteren, want er zijn verschillende manieren om een vermogen op te bouwen. Wij laten mensen de vrijheid om zelf te bepalen hoe zij dat willen doen.”

European Investors, onze Europese zusterorganisatie, strijdt tegen een FTT, een belasting op financiële transacties. Wat vindt uw partij van de FTT?
“Wij zijn tegenstander van de FTT. Europa moet terughoudend zijn met het invoeren van allerlei belastingen. Dat raakt aan de autonomie van de lidstaten. Wij vermoeden dat Europa de invoering van een FTT wil gebruiken om eigen belastinginkomsten te genereren. Bovendien vallen ook beleggingen van pensioenfondsen onder het huidige voorstel en dat raakt iedere Nederlander.”
Vindt u de nieuwe regeling voor de vermogensrendementsheffing onrechtvaardig?

“Als je in Nederland snel een klein vermogen wilt hebben, moet je met een groot vermogen beginnen. Ik zeg dat een beetje gekscherend, maar het is wel de realiteit. De huidige vermogensheffing staat niet in verhouding tot het behaalde rendement. Nederland moet zo snel mogelijk naar een vermogensaanwas- of een vermogenswinstbelasting. Je bekijkt welk vermogen erbij is gekomen en daarover hef je belasting.”

Duurzaam beleggen is voor steeds meer beleggers een belangrijk selectiecriterium. Wat is de visie van uw partij op dit thema?
“Wij komen de duurzame belegger tegemoet door het milieubewustzijn bij grote bedrijven met allerlei maatregelen te stimuleren en een schenkingsvrijstelling te introduceren voor investeringen in sociale ondernemingen. Ook willen wij heldere codes betreffende de rapportageplicht van bedrijven op het gebied van arbeid, mensenrechten en het milieu.”

Financiële dienstverlening wordt steeds verder geautomatiseerd. Hoe kijkt u naar deze ontwikkeling?
“Nederland scoort hoog als het gaat om digitalisering van de economie, zoals internetbankieren. Maar we zijn ook kwetsbaar voor nieuwe dreigingen. Het is daarom belangrijk dat privacybescherming goed in het oog wordt gehouden.”

De protectionistische teneur op het wereldtoneel lijkt over te slaan naar Nederland. Hoe kijkt uw partij naar deze ontwikkeling?
“Wij steunen het uitgangspunt dat er meer bescherming moet komen voor bedrijven die opereren in cruciale economische sectoren of beschikken over vitale infrastructuur, denk aan telecom of energie. Ik vind het prima dat de overheid toetst of in bepaalde overnamesituaties niet meer op het spel staat en onze strategische positie in het geding komt. Een bedrijf is er niet alleen voor de aandeelhouders, maar zit in een breder speelveld waarin het ook rekening moet houden met het milieu en de werkgelegenheid. Grote beleggers kunnen een bedrijf als Unilever vanuit hun rol als aandeelhouder op het belang van duurzaamheid wijzen.”

Waar moeten beleggers nog extra rekening mee houden bij het bepalen van hun stem?
“Het aanpassen van de vermogensrendementsheffing is een belangrijke maatregel. Verder zet de ChristenUnie in op een vereenvoudiging en hervorming van het belastingstelsel. Wij realiseren een lastenverlichting van vijf miljard euro en introduceren twee belastingtarieven: een laag tarief van (op termijn) 32 procent en een hoog tarief van 49 procent.”