VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 maart 2017

Effect 3: De echte waarde van Geert Schaaijs nieuwste verrassing

Effect 3:  De echte waarde van Geert Schaaijs nieuwste verrassing
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In Effect 3, die op vrijdag 17 maart bij de leden van de VEB in de bus valt, een grondige analyse van VNC, het beursgenoteerde bedrijf dat onder controle staat van Geert Schaaij.

De conclusie verbaasde ons zelfs: de informatievoorziening rond VNC schiet ernstig te kort. Hoe slecht het belangrijkste dochterbedrijf van VNC er financieel voorstond afgelopen jaren werd door Schaaij niet gemeld.

Geert Schaaij is de man van de beursparels en voor veel beleggers een televisiepersoonlijkheid. Al meer dan tien jaar komt de Friese beleggingsadviseur langs bij Harry Mens om in Business Class op RTL7 beleggers bij te praten over buitenkansjes op de beurs.

Sinds vorig jaar heeft Schaaij het ook voor het zeggen bij een beursgenoteerd bedrijf: de lege beurshuls van drukkerij Roto Smeets, die hij omdoopte tot De Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) en waarvan de beurskoers in korte tijd vertienvoudige.

Hoewel Schaaij ontkent dat het hier om een ‘reverse listing’ gaat, lijkt de gehanteerde methode sterk op die van een omgekeerde overname. Er wordt een bedrijf in een lege beurshuls gebracht, waarbij de verkopende eigenaren van die onderneming aandelen in de beursholding krijgen in ruil voor hun bezit.

Het grote bezwaar tegen reverse listings – een gebrek aan bruikbare informatie over het nieuwe bedrijf zoals bij een reguliere beursgang is opgenomen in een prospectus - is duidelijk ook van toepassing op VNC. Sterker nog: Schaaij verzweeg voor beleggers hoe slecht de financiële staat van de onderneming die hij in de beurshuls inbracht was. Geen woord over het negatieve eigen vermogen of het feit dat de accountant tot drie keer toe twijfelde aan het voortbestaan van de onderneming.

Het is dus zeer de vraag of er wel een parel zit in deze nieuwste oester van Geert Schaaij.

 

Verder in Effect:

Sligro langs de strenge lat van de VEB-Barometer, de verborgen risico’s van de lage rente en een beleggerspuzzel rond Unilever. Daarnaast de vaste columns van Wouter Weijand, Paul Frentrop, Marius Kerdel en Jolmer Schukken, en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.


Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


Gerelateerde artikelen

‘Facebook is aantrekkelijk gewaardeerd’
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
05-07-2018

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat deze week bij de leden van de V…

Lees verder

effect adyen actie update
Het voordeel van de indexopname
Rocket Internet, kraamkamer van Duitse internetbedrijven

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}