VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

22 maart 2017

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?

Hoe houdbaar is de rally op de beurs?
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Veel beleggers klagen over hoogtevrees. De koersen zijn te ver doorgeschoten, het moet een keer dalen. Het is de vraag of dat zo is.

De aandelenbeurs is vaak een goede voorspeller van de reële economie. Terwijl de AEX al wekenlang record op record verbreekt, komt uit de ‘echte’ economie steeds meer de bevestiging dat het inderdaad beter gaat. 

Huizenprijzen in Nederland blijven stijgen, de werkloosheid neemt verder af en de buitenlandse interesse voor grote bedrijven als AkzoNobel en Unilever wijst erop dat bedrijven bereid zijn hun geld aan het werk te zetten, uitgerekend op die zogenaamd ‘dure’ beurs van Amsterdam.

Ook uit de nieuwste vooruitzichten voor de komende 6 tot 12 maanden van vermogensbeheerder PIMCO, de zogenoemde Cyclical Outlook, klinkt optimisme door.

PIMCO verwacht dat de wereldwijde groei de komende maanden verder aantrekt en steeds breder gedragen wordt. Voor 2017 wordt op een reële groei van de wereldeconomie van tussen de 2,75 en 3,25 procent gerekend.

De dreiging van een aantal belangrijke risico’s voor de beurs op de kortere termijn lijkt afgenomen. Volgens PIMCO zijn de risico’s bijvoorbeeld kleiner geworden dat er een door de Verenigde Staten aangezwengelde wereldwijde handelsoorlog ontstaat. Ook de kans dat nationalistische partijen de Franse en Duitse verkiezingen gaan winnen lijkt afgenomen, en daarbij wijst de vermogensbeheerder expliciet op de uitslag in Nederland, waar Wilders minder groot werd dan gevreesd.

Ook de verwachting voor de Amerikaanse inflatie op korte termijn is verlaagd, maar er is wel ruimte voor een stijging van de rentes. Deze zal echter beperkt worden door de nog altijd hoge schuldniveaus, door demografische ontwikkelingen, en door de trage kredietgroei en de trage productiviteitsgroei.

Hoe houdbaar deze rally is weet niemand. De economische berichten zijn vrij gunstig. Een dip komt er altijd, maar niemand weet of die diep is of nauwelijks gemerkt zal worden. Beleggers met aandelen in goede bedrijven doen er over het algemeen het beste aan gewoon te blijven zitten, met uitstappen in de hoop lager weer in te kunnen stappen weet je één ding zeker: je maakt twee keer transactiekosten.

Warren Buffett zei niet voor niets: “My favourite holding period is forever.”


Gerelateerde artikelen

Wordt het weer tijd voor opkomende markten?
Amerikaanse small caps doen het goed in 2018, net als de economie
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
Groeivertraging legt noodzaak hervormingen eurozone bloot
28-05-2018

Na een jaar waarin de economie in de eurozone met 2,4 procent groeide, was …

Lees verder

economie groei ECB eurozone
‘Zuid-Europa lijdt aan de Hollandse ziekte’

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}