VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sportkleding en -schoenen vormen een sector die hard groeit en waar goede winstmarges geboekt worden. Daar staan inmiddels flinke waarderingen tegenover. Drie beursgenoteerde sportmerken vergeleken: Nike, Adidas en Under Armour.

Stevige omzetgroei

Deze sportmerken zijn alle drie de afgelopen vier jaar hard gegroeid. Nike had in die periode een gemiddelde omzetgroei van 7,6 procent per jaar, Adidas van 6,7 procent en Under Armour zelfs van 27 procent. De verwachting is dat de markt de komende jaren zal blijven groeien dankzij stijgende inkomens en de toenemende aandacht voor bewegen en sporten.

Under Armour heeft wel te maken met enige vertraging in de groei. Het laatste kwartaal van 2016 lag de omzetgroei nog maar op 11 procent. Er zijn zorgen over de strategische keuzes van het bedrijf. Vooral een beweging naar goedkopere warenhuizen zou verkeerd kunnen uitpakken.

Het koersverloop van deze drie sectorgenoten vertoont hierdoor een zeer divers beeld. De teruglopende omzetgroei heeft het aandeel Under Armour hard geraakt: het is nog maar een vijfde waard van de piek die circa een jaar geleden werd bereikt. Nike en Adidas staan rond hun hoogste koers ooit.

Under Armour lag ook onder vuur omdat oprichter en topman Kevin Plank zich positief had uitgelaten over het presidentschap van Donald Trump wat slecht zou liggen bij de jongere doelgroep waarvan sportmerken het moeten hebben.

Cijfers 2016* Nike** Adidas Under Armour
Omzet (mrd) 33,9 19,3 4,8
Nettowinst (mrd) 3,76 1,02 259 miljoen
Beurswaarde (mrd) 97,4 37,4 8,0
Brutomarge 46,0% 48,6% 46,5%
Kosten als percentage omzet 32,0% 43,0% 38,0%
Netto winstmarge 11,0% 5,3% 5,4%
Koers-winstverhouding 26 37 31

*   Cijfers Nike en Under Armour in dollar, Adidas in euro
** Nike: laatste vier kwartalen t/m november 2016
     Bron: Bloomberg 

 

Brutomarges

Zowel Nike als Adidas en Under Armour besteden de productie en logistiek zoveel mogelijk uit aan andere partijen. Hierdoor worden de kapitaalkosten laag gehouden. De drie bedrijven ontlopen elkaar op het punt van kosten als percentage van de omzet niet al te veel, hoewel Nike zijn zaken op dit punt het beste voor elkaar heeft.

Opvallend is dat er wel een aanzienlijk verschil is tussen de overige uitgaven van de drie bedrijven. Het gaat dan om marketing, Nike noemt dit ook wel het ‘genereren van vraag’, maar ook om algemene bedrijfskosten. Adidas gaf hier vorig jaar bijna 8,3 miljard euro aan uit, tegen Nike 10,7 miljard dollar. Omdat Nike een aanzienlijk grotere omzet heeft, nemen deze kosten bij Adidas een veel grotere hap uit de brutowinst. Datzelfde speelt bij Under Armour. Het resultaat is dat Nike met een netto winstmarge van 11 procent ongeveer twee keer zo winstgevend is als de twee concurrenten die op ruim 5 procent zitten.

 

Waardering

Nike is in omzet 60 procent groter dan Adidas, maar is meer dan twee-en-een half keer zoveel waard op de beurs. Under Armour is met een beurswaarde van 8 miljard dollar een stuk kleiner, net als in omzet.

Wat de koers-winstverhouding betreft is Nike nu goedkoper dan de twee concurrenten. De stevige 26 keer de nettowinst die beleggers betalen voor Nike valt mee in vergelijking met 37 keer de winst voor Adidas en 31 keer voor Under Armour.