VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 maart 2017

Fortis-schikking voorgelegd aan de rechter

Fortis-schikking voorgelegd aan de rechter
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Uitgebreide mondelinge behandeling van de Fortis-schikking bij het Hof Amsterdam.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft zich vrijdag 24 maart 2017 de hele dag over de Fortis-schikking gebogen. Ageas, zoals Fortis nu heet, de VEB en andere belangenorganisaties vinden dat de voorgestelde schikking van ruim 1,2 miljard euro voor alle gedupeerde beleggers verbindend moet worden verklaard.

Met de schikking zou definitief een punt kunnen worden gezet achter alle schadevergoedingsprocedures die na de val van Fortis in 2008 zijn geïnitieerd. Het zou de grootste schikking in een lopende beleggingszaak in Europa zijn.

Verweerders

De rijkste Belg, AB InBev-strateeg Alexandre Van Damme, verzet zich tegen de schikking, net als Consumentenclaim. Het voornaamste verweer ziet voornamelijk op het onderscheid actieve en niet-actieve claimanten. De actieve claimanten, zoals trouwe VEB leden die al vele jaren de VEB steunen, alsmede andere deelnemers aan de VEB Actie Fortis die tijdig VEB-lid zijn geworden, krijgen een hogere vergoeding.

Consumentenclaim verwijt de VEB daarom niet eerlijk te zijn. Advocaat Paul Coenen van de VEB heeft de stichting Consumentenclaim fel aangevallen. Volgens Coenen zitten in de achterban van Consumentenclaim aardig wat partijen die de schikking gewoon steunen. “We hebben 78 VEB-leden gevonden in die groep, we hebben hen om informatie gevraagd en wat blijkt? Velen weten niet eens dat ze opgevoerd worden als verweerder. Ze steunen de schikking. Voor wie staat u hier dan eigenlijk?” De VEB en haar achterban strijden al bijna negen jaar voor compensatie. Consumentclaim pas een jaar.

De Belgische advocaat Mischaël Modrikamen ondersteunt het schikkingsresultaat maar wenst een wijziging van de kwijting. Hij is van mening dat die bepaling te omvangrijk is.

 

Schikking is beste alternatief

De VEB is van mening dat geen alternatief voor handen is dan het goedkeuren van deze schikking. Anders wordt het jarenlang verder procederen en “zijn we nog 15 jaar bezig”, aldus advocaat Paul Coenen. Dat is niet in het belang van (gedupeerde) aandeelhouders, de Belgische verzekeraar en andere stakeholders.

De advocaat van Ageas schetste dat de schikking tot stand is gekomen na lange en uiterst complexe onderhandelingen die meerdere jaren in beslag hebben genomen. Het is volgens Ageas het beste resultaat dat mogelijk is. “Het biedt Ageas een nieuw toekomstperspectief”, aldus CRO Filip Coremans van Ageas.

 

Uitspraak

Het Gerechtshof in Amsterdam zal op 16 juni 2017 nabeurs uitspraak doen. Als de schikking verbindend wordt verklaard, kunnen gedupeerde aandeelhouders naar verwachting in 2018 hun claim gaan indienen.

Meer informatie over deze zaak leest u hier op onze website. 


Gerelateerde artikelen

VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Beslissing over Fortis-schikking aangehouden
Beleggersvereniging VEB schikt met Ziggo
Beleggersvereniging VEB schikt met Ziggo
21-02-2017

Schikking enkel voor VEB Leden (peildatum 1 november 2016) die hun Ziggo-aa…

Lees verder

schikking ziggo
VEB schikt met Alex Vermogensbeheer

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}