VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 maart 2017

Beleggers geloven dat Trump kan toveren met belasting

Beleggers geloven dat Trump kan toveren met belasting
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het lukt Donald Trump vooralsnog niet om het door hem verfoeide Obamacare te vervangen door zijn eigen zorgwet, maar zijn voorgenomen belastingplannen maken meer kans.

En die kunnen een uitstekend groeiklimaat voor de binnenlandse economie scheppen. Trumps kabinet bestaat voornamelijk uit zakenmannen en investeerders. Hij veroverde het Witte Huis met grote beloftes: drastische belastingverlagingen, deregulering, de heronderhandeling van handelsakkoorden en protectionistische ideeën zoals het optrekken van fysieke én fiscale muren bij de grens.

We staan aan de vooravond van de grootste belastinghervormingen ooit in de VS. Voor beleggers is dat opletten geblazen. Belastingen zijn politiek van aard maar hebben een grote invloed op de economie, financiën en beleggingen. Voorlopig reageren de beurzen optimistisch.

Ook voor Nederlandse bedrijven kunnen Trumps fiscale ambities gevolgen hebben. Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING, zegt dat een fors lagere vennootschapsbelasting inderdaad goed zal zijn voor de economische groei. ‘Maar het begrotingstekort wordt flink opgejaagd. Dat moet op termijn worden gecorrigeerd met uitgavenreductie of belastingverhoging. Dat zal de groei dan weer drukken. Daarmee gaat de economische winst dus in ieder geval deels verloren.’

En dan is er nog het plan voor invoerheffingen, de ‘border adjustment tax’. Mexico en China gaan daar waarschijnlijk het meeste van merken, maar ook Europa en Nederland dreigen geraakt te worden door een algemene heffing voor goederen die door de VS geïmporteerd worden. Voor Nederland is de Verenigde Staten het belangrijkste exportland buiten de Europese Unie. Ruim 8 procent van het geld dat Nederland met export verdient komt uit de VS. Nederland exporteert industriële producten en voedsel zoals paprika’s en bier naar de VS. Heineken, ASML en Philips zijn belangrijke verkopers van goederen aan de VS. Uit cijfers van het ING blijkt dat de Nederlandse economie voor 3,5 procent afhankelijk is van vraag uit de VS. Dat is ruim boven het EU-gemiddelde van 2,6 procent.

 

In Effect 3, die vrijdag 17 maart verscheen, leest u het hele artikel van Gerben van der Marel over de belastingplannen van president Trump. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


Gerelateerde artikelen

‘Facebook is aantrekkelijk gewaardeerd’
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
05-07-2018

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat deze week bij de leden van de V…

Lees verder

effect adyen actie update
Het voordeel van de indexopname
Rocket Internet, kraamkamer van Duitse internetbedrijven

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}