VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grondstoffenprijzen zitten sinds vorig jaar weer in de lift en dat is goed nieuws voor grote mijnbouwgroepen als Anglo American, BHP Billiton, Glencore en Rio Tinto, waarvan er vorig jaar enkele op de rand van faillissement stonden.

Het is de vraag of zij nu definitief uit de gevarenzone zijn. De hevige regenval die deze week delen van Zuid-Amerika teisterde kan namelijk ook gevolgen hebben voor deze sector.

Volgens econoom Casper Burgering van ABN Amro kunnen overstromingen voor onderbrekingen zorgen in de mijnbouw. Mijnen kunnen onder water lopen en landverschuivingen kunnen de logistieke netwerken lamleggen. Halverwege maart zorgde hevige regenval in Peru voor een overstroming, waardoor (spoor)wegen onbegaanbaar werden en de aanvoer van ertsen werd stilgelegd.

De grote mijnbouwers zijn sterk gesaneerd, of zijn daar nog mee onderweg. Anglo American wil nog maar met een derde van het aantal mijnen verder en zich concentreren op drie grondstoffen. Glencore verkocht de helft van de landbouwtak (Glencore Agri) en ook een aantal koper- en goudmijnen. Bij Rio Tinto en BHP Billiton was de situatie een stuk minder dramatisch maar ook bij deze bedrijven stond alles in het teken van kostenbesparingen en schuldverlaging. Daarnaast werden dividenden stopgezet of sterk verlaagd.

Een jaar later kunnen we stellen dat de meest extreme scenario’s gelukkig werden vermeden. De gevreesde harde landing van de Chinese economie kwam er niet. In de plaats daarvan jaagden overheidsstimuli de prijzen van onder meer staal, ijzererts en steenkool de hoogte in. Dit was een droomscenario voor de mijnbouwers, die hun kasstromen fors zagen aantrekken en hun beurskoersen ook.

Een ton ijzererts kostte op het dieptepunt eind 2015 minder dan 40 dollar. Vorig jaar steeg de prijs met meer dan 80 procent en dat zet dit jaar door: de prijs ligt nu boven 90 dollar. Koper staat op de hoogste prijs sinds 2014 en zowel steenkool als zink werden in amper één jaar twee keer zo duur.

Het stilvallen van productie door overstromingen of andere rampspoed kan ook een voordeel hebben: het aanbod neemt af, wat de prijzen verder kan opdrijven.

 

In Effect 3, die vrijdag 17 maart verscheen, leest u het hele artikel van Koen Lauwers over de mijnbouwsector. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap