VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Nederland is het geen bekend aandeel, maar iedereen maakt weleens gebruik van een door Kone gefabriceerde lift. Hendrik Oude Nijhuis dook voor Effect wat dieper in dit interessante bedrijf.

Niks bijzonders, een lift, is misschien de eerste gedachte. Maar het is zonder meer ‘high-tech’ wat Kone doet. Het Finse bedrijf opende onlangs ’s werelds diepste testomgeving, 350 meter onder de grond in een voormalige mijnschacht. Een doolhof van zestig kilometer aan wegen heeft nu ook elf liftschachten met een gezamenlijke lengte van 1,6 kilometer.

Hier kan Kone de meest extreme hoogbouw-innovaties en -technologieën ontwikkelen en testen, zoals de UltraRope, die het mogelijk maakt liften tot een kilometer de lucht in te schieten. Er worden snelheden tot 90 km per uur bereikt. Dat is 26 meter per seconde.

Met het aandeel Kone Corporation kan goed worden ingespeeld op de economische groei in China, waar het bedrijf een goede marktpositie heeft. Kone ontwerpt, produceert en installeert behalve liften ook roltrappen en automatische deuren. 

Op de verkoop van liften en roltrappen zit vaak een kleine winstmarge maar vervolgens wordt vele jaren goed verdiend aan – vaak wettelijk verplicht – onderhoud. De meerjarige onderhoudscontracten die op afloopdatum dikwijls weer worden verlengd vormen een stabiele en lucratieve bron van inkomsten voor Kone. 

De wereldwijde markt voor liften en roltrappen wordt gedomineerd door slechts enkele spelers. Otis (onderdeel van United Technologies) is marktleider gevolgd door Kone, het Zwitserse Schindler en het Duitse ThyssenKrupp. Kone heeft vooral een sterke positie in de opkomende markten en zag het aantal verkochte installaties het voorbije decennium beduidend sneller stijgen dan welke concurrent dan ook.  

 

In Effect 4, die vrijdag 21 april verscheen, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over het Finse aandeel Kone. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

Voordelen van het lidmaatschap


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen