VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Credit Suisse gaat voor 4 miljard Zwitserse frank nieuwe aandelen uitgeven. Eerder dit jaar haalden Deutsche Bank en het Italiaanse Unicredit ook al miljarden op bij beleggers. De Europese banken willen met deze kapitaalversterkingen steviger grond onder de voeten krijgen.

Het algemene beeld van de Europese bancaire sector Lees over het belang van sectoranalyses voor het rendement op uw vermogen.  is dat deze er minder goed voor staat dan die in de VS. Dit is ook te zien in de ontwikkeling van de aandelenkoersen. De Stoxx 600 Banks is sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 ongeveer verdubbeld. Tegelijkertijd ging de subindex met banken in de S&P circa 250 procent omhoog.

Regelmatig leidden zorgen over Europese banken de afgelopen jaren ook tot onrust op financiële markten. Begin 2016 werd er openlijk gespeculeerd over een faillissement van Deutsche Bank. Vorige zomer was het de Italiaanse bankensector die beleggers angst inboezemde.

Het belangrijkste verschil tussen Amerikaanse en Europese banken is dat die laatste groep over het algemeen een minder goede kapitaalpositie heeft. Dit bleek vorig jaar ook na de stresstesten door de Europese Bankautoriteit EBA.

Uit de testen van de EBA zelf kwam eigenlijk alleen de Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena als probleemgeval uit de bus. Een exercitie van het Duitse onderzoeksinstituut ZEW bekeek echter wat er zou gebeuren als strengere Amerikaanse eisen werden toegepast op de 53 Europese banken.

Hieruit kwam een kapitaaltekort van in totaal 123 miljard euro. Het grootste gat, 19 miljard euro, zat bij Deutsche Bank. Dat is begin april deels gerepareerd met een aandelenemissie van 8 miljard euro. Bij de banken met de grootste kapitaaltekorten zitten enkele banken die nog door een grote herstructurering moeten op weg naar winstherstel. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Italiaanse UniCredit dat in februari wel 13 miljard euro ophaalde. Monte dei Paschi lijkt door de Italiaanse overheid te worden gered. Beide banken hebben te maken met grote kredietverliezen door de nog steeds zwakke Italiaanse economie.

In het Verenigd Koninkrijk stonden Royal Bank of Scotland (RBS) en Barclays op de lijst van ZEW. RBS is al jaren verlieslatend en is bezig met grote kostenbesparingen en de verkoop van onderdelen. Barclays staat er daarentegen goed voor.

Opvallend genoeg doken ook ING, ABN Amro en Rabobank in het lijstje van ZEW op. Dat heeft vooral te maken met de relatief lage leverage ratio (de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal) van die banken die weer een gevolg is van de grote Nederlandse hypotheekportefeuilles.

De drie Nederlandse banken zijn echter wel behoorlijk winstgevend, mede dankzij de goede prestaties van de Nederlandse economie waardoor de kredietverliezen sterk zijn teruggelopen. Daarnaast bleek onlangs uit een studie van McKinsey dat de Nederlandse bancaire sector de komende jaren te maken krijgt met nieuwe regelgeving waarvoor ook weer nieuw kapitaal nodig is. Ook daarbij spelen de hypotheken weer een rol.

Al met al is de Europese bankensector bezig aan een soort grote voorjaarsschoonmaak. Verschillende belangrijke banken hebben kapitaal opgehaald en er wordt ook op grote schaal gereorganiseerd. Dat alles heeft één belangrijk doel: het opnieuw oplaaien van paniek over de Europese banken moet worden voorkomen.