VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse bedrijf Restaurant Brands International bezit drie fastfoodketens: Burger King, Tim Hortons en Popeyes Louisiana Kitchen. De drie ketens hebben qua aanbod weinig overlap en beconcurreren elkaar maar weinig. Toch zijn er schaalvoordelen op het gebied van zaken als marketing, distributie en verkoop.

Dat maakt het aandeel een smakelijk belegging, stelt analist Hendrik Oude Nijhuis in Effect 5. Distributievoordelen en zogeheten best practices worden tussen de ketens uitgewisseld.

Burger King is wereldwijd bekend, Tim Hortons heeft met name in Canada een sterke marktpositie en heeft net als Popeyes Louisiana Kitchen veel uitbreidingspotentieel in zowel de Verenigde Staten als daarbuiten.

De omzet en winst van Restaurant Brands lagen in het afgelopen jaar op 4,2 miljard dollar en 636,8 miljoen dollar. De zogeheten ‘system-wide sales’ – dit is de omzet van alle filialen bij elkaar opgeteld – bedragen ruim 24 miljard dollar.

Bijna alle filialen zijn in handen van franchisenemers. Restaurant Brands ontvangt van hen een percentage van de omzet, doorgaans 4 tot 5 procent. Dit verklaart de hoge winstgevendheid van het concern: het rendement op het eigen vermogen bedroeg afgelopen jaar 22,7 procent. Het franchisemodel dat wordt gehanteerd maakt dat het aantal filialen snel vergroot kan worden terwijl dit voor Restaurants Brands zelf nauwelijks risico’s meebrengt of investeringen vergt.

De topman van Restaurant Brands is de pas 36-jarige Daniel Schwartz, die sterk op kostenbesparingen inzet. Schwartz is afkomstig van de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital, in Nederland eerder dit jaar even in beeld als belager van Unilever.

3G Capital nam Burger King Worldwide in 2010 over waarna Schwartz er een positie kreeg. 3G heeft 51 procent van de aandelen Restaurant Brands in handen. Warren Buffett houdt via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belang van 3,6 procent.

 

In Effect 5, die vrijdag 19 mei verschijnt, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over het aandeel Restaurant Brands International. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen