VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 mei 2017

Restaurant Brands: smakelijke belegging

Restaurant Brands: smakelijke belegging
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Amerikaanse bedrijf Restaurant Brands International bezit drie fastfoodketens: Burger King, Tim Hortons en Popeyes Louisiana Kitchen. De drie ketens hebben qua aanbod weinig overlap en beconcurreren elkaar maar weinig. Toch zijn er schaalvoordelen op het gebied van zaken als marketing, distributie en verkoop.

Dat maakt het aandeel een smakelijk belegging, stelt analist Hendrik Oude Nijhuis in Effect 5. Distributievoordelen en zogeheten best practices worden tussen de ketens uitgewisseld.

Burger King is wereldwijd bekend, Tim Hortons heeft met name in Canada een sterke marktpositie en heeft net als Popeyes Louisiana Kitchen veel uitbreidingspotentieel in zowel de Verenigde Staten als daarbuiten.

De omzet en winst van Restaurant Brands lagen in het afgelopen jaar op 4,2 miljard dollar en 636,8 miljoen dollar. De zogeheten ‘system-wide sales’ – dit is de omzet van alle filialen bij elkaar opgeteld – bedragen ruim 24 miljard dollar.

Bijna alle filialen zijn in handen van franchisenemers. Restaurant Brands ontvangt van hen een percentage van de omzet, doorgaans 4 tot 5 procent. Dit verklaart de hoge winstgevendheid van het concern: het rendement op het eigen vermogen bedroeg afgelopen jaar 22,7 procent. Het franchisemodel dat wordt gehanteerd maakt dat het aantal filialen snel vergroot kan worden terwijl dit voor Restaurants Brands zelf nauwelijks risico’s meebrengt of investeringen vergt.

De topman van Restaurant Brands is de pas 36-jarige Daniel Schwartz, die sterk op kostenbesparingen inzet. Schwartz is afkomstig van de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital, in Nederland eerder dit jaar even in beeld als belager van Unilever.

3G Capital nam Burger King Worldwide in 2010 over waarna Schwartz er een positie kreeg. 3G heeft 51 procent van de aandelen Restaurant Brands in handen. Warren Buffett houdt via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belang van 3,6 procent.

 

In Effect 5, die vrijdag 19 mei verschijnt, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over het aandeel Restaurant Brands International. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap


Gerelateerde artikelen

Sterke prestaties Damrak verdeeld ontvangen
VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
07-09-2017

Leden van de VEB beoordelen hun magazine Effect gemiddeld met het cijfer 7,…

Lees verder

effect VEB lidmaatschap
De bitcoin, digitaal wonderbetaalmiddel of zeepbel?
De bitcoin, digitaal wonderbetaalmiddel of zeepbel?
31-08-2017

De sterke koersstijging van de digitale munteenheid bitcoin heeft het onder…

Lees verder

effect cryptovaluta bitcoin
Het aandeel Ferrari is helemaal niet zo duur
Het aandeel Ferrari is helemaal niet zo duur
31-07-2017

De legendarische sportwagenfabrikant Ferrari staat zowel aan de beurs van M…

Lees verder

effect auto industrie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}