VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 5, die op vrijdag 22 mei bij de leden van de VEB in de bus viel, een rondgang langs verschillende experts op fusie- en overnamegebied. De conclusie is helder: aandeelhoudersactivisme is goed. Voor beleggers, maar ook voor bedrijven.

Amerika-correspondent Gerben van der Marel sprak onder meer met Charles Elson, directeur van het Weinberg Center for Corporate Governance van de University of Delaware.

‘Managers denken te vaak dat een bedrijf een speeltje van ze is’, zegt hij. Aandeelhouders raken soms in bittere gevechten met bestuurders. Maar volgens Elson komen ze terecht op voor hun rechten. Volgens de Amerikaanse hoogleraar is een groter machtsevenwicht gunstig voor het welzijn van een bedrijf. ‘Activisme is goed, blijkt uit verreweg de meeste praktijkvoorbeelden. Het is eenvoudigweg goed voor een onderneming als bestuurders ter verantwoording worden geroepen.’

Miljardenbedrijven staan wereldwijd onder druk van activistische aandeelhouders en mogelijke kopers om hun bedrijfsonderdelen tegen het licht te houden. Bedrijven die te lang treuzelen met strategische keuzes worden benaderd door de grote, mondige beleggers uit New York en Londen. Die weten zelfs Almere te vinden. Het Amerikaanse Eminence Capital eiste dat ASMI, de chipmachinefabrikant uit de polderstad, overging tot de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Bij het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel beukt Elliott Management aan de poort omdat het Nederlandse management keer op keer hun Amerikaanse belager PPG de deur wijst. In antwoord op de druk van buiten staat het verzelfstandigen van de chemiedivisie nu nadrukkelijk op de agenda. 

Hou ze wakker en scherp, die heren en dames in de boardrooms. Waar ze ook zitten in de wereld; ze moeten aandeelhoudersrendement leveren. Maar aandeelhoudersactivisten zijn lang niet altijd succesvol. Zie de zwakke resultaten van investeerder Bill Ackman met zijn avontuur met farmaceut Valeant en het drama van  de activistische betweter Eddy Lampert die bij Sears zelf CEO werd en het schip nog niet heeft kunnen keren. ‘Activistische aandeelhouders horen niet aan het roer van een bedrijf’, oordeelt hoogleraar Elson. ‘Dat aandeelhouders hun stem laten tellen en zich laten vertegenwoordigen in gekozen raden van bestuur is een prima oplossing. Maar daar hoort transparante verantwoording bij.’ Dat gebeurt volgens hem te weinig.

Het volledige artikel over aandeelhoudersactivisme en verslagen van enkele spraakmakende recente aandeelhoudersvergaderingen leest u in Effect 5.

 

Verder in Effect 5:

Restaurant Brands International, bekend van Burger King, de goede timing van de beursgang van VolkerWessels, een interview met topman Bart Aangenendt van Hydratec, en de eigen woning als belegging. Daarnaast de vaste columns van Wouter Weijand, Paul Frentrop, Marius Kerdel en Jolmer Schukken, en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap