VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandelen van Amazon en Google hangen rond de 1000 dollar. De Nasdaq bereikt een nieuwe recordstand. Alle aandacht rond technologiebedrijven gaat naar Wall Street, maar in Europa genoteerde technologieaandelen blijven zeker niet achter.

Amazon ging dinsdag voor het eerst door de grens van 1000 dollar per aandeel. Het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, bleef net onder die grens hangen maar staat wel op recordhoogte. Ook Facebook, Apple en Microsoft staan op niet eerder vertoonde niveaus.

Parallel aan de koersen zijn de ook de waarderingen hard opgelopen. Beleggers betalen nu ruim 30 keer de winst over de laatste twaalf maanden voor Alphabet en Microsoft en zelfs 40 keer de winst voor Facebook. Apple is met een koerswinstverhouding van 17 relatief goedkoop, terwijl Amazon met 186 keer de winst een uitschieter naar boven is.

Deze vijf aandelen zijn samen goed voor 40 procent van de koersstijgingen van de S&P 500 dit jaar. Het is daarom niet zo vreemd dat alle aandacht vooral naar deze technologiereuzen gaat als het gaat over de jongste technologierally.

VS Koersstijging 2017 Koers-winstverhouding
Facebook 31% 40
Alphabet 28% 34
Amazon 33% 186
Microsoft 13% 33
Apple 32% 17


Maar een blik op de Europese beurzen laat zien dat technologieaandelen aan deze kant van de Atlantische Oceaan niet achterblijven. De Stoxx Europe 600 Technology, met daarin 24 grote Europese technologiebedrijven, staat dit jaar 17 procent in de plus en koerst op de hoogste stand sinds het jaar 2000.

Daarmee doet deze Europese index het in 2017 vooralsnog zelfs beter dan de Nasdaq, die slechts 15 procent is gestegen. Lokale Europese technologiegraadmeters zitten daar zelfs nog boven. De Duitse TecDAX is sinds begin dit jaar ruim een kwart gestegen. De Franse CAC Technology-index met ruim een vijfde.

Individuele aandelen hebben in bepaalde gevallen zelfs extreem sterke koersstijgingen laten zien. Van de zeven zwaarstwegende aandelen in de eerdergenoemde Stoxx-index staan er drie rond de hoogste stand ooit en twee op de hoogste stand sinds de internethype. Nokia en Ericsson zijn uitzonderingen: deze twee Scandinavische bedrijven zijn verlieslatend en zitten in een herstructurering.

Europa Koersstijging 2017 Koers-winstverhouding
SAP 16% 32
ASML 11% 29
Infineon 20% 29
Cap Gemini 15% 17
Dassault 13% 47


Wat betreft de waarderingen blijven de grote Europese technologieaandelen ook niet echt achter op die in de VS. Voor bedrijfssoftwareleverancier SAP en chipmachinefabrikant ASML betalen beleggers ook rond de 30 keer de nettowinst. Hetzelfde geldt voor halfgeleiderproducent Infineon. Het Franse softwarebedrijf Dassault heeft zelfs nog een aanzienlijk hogere koers-winstverhouding.

De technologierally gaat ook deze keer niet voorbij aan Europa. De internethype rond de eeuwwisseling was echter wel van een andere orde. De waarderingen zijn nu lang niet zo hoog als toen, omdat de bedrijven die nu de toon aangeven veel winstgevender zijn. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen