VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB wil meer rust en transparantie in overnameprocessen door een dialoogfase in de marktregels op te nemen. Hiervoor heeft directeur Paul Koster vanmiddag gepleit tijdens het rondetafelgesprek over de bescherming van Nederlandse bedrijven in de Tweede Kamer.

Nog meer beschermingsmaatregelen, zoals een jaar bedenktijd, vindt de VEB onwenselijk en onnodig.

De voorgestelde dialoogfase van twaalf weken gaat vooraf aan de huidige biedingstermijn en wordt gevolgd door een openbare verantwoording. De doelvennootschap motiveert zorgvuldig en uitvoerig waarom zij besloten heeft niet verder te onderhandelen met de bieder. Daarmee komt er voldoende openheid richting de stakeholders over een strategisch zeer belangrijke keuze voor de toekomst van de onderneming.

VEB-directeur Paul Koster: “Een dialoogfase brengt de gewenste transparantie en rust in het overnameproces. Dat is in het belang van alle stakeholders. Van de aandeelhouders, maar ook van de werknemers. De stakeholders hebben het recht te weten welke afwegingen het bestuur heeft gemaakt en welke strategie op de langere termijn het beste is voor de onderneming. Dit past ook in het Rijnlandse model met zijn nadruk op overleg, vertrouwen en transparantie.”

 

Geen extra beschermingsmaatregelen

De VEB vindt extra beschermingsmaatregelen niet nodig, tenzij de nationale veiligheid of de openbare orde in het geding komt. Koster: “Laten we geen probleem oplossen dat niet bestaat. Vijandige overnames zijn een absolute zeldzaamheid. Nederlandse vennootschappen beschikken al over een breed scala aan beschermingsconstructies. Bestuurders en commissarissen hebben ruime mogelijkheden om belagers op afstand te houden.”

Bovendien blijft een belangrijk onderdeel van de discussie steevast onderbelicht: veel Nederlandse ondernemingen opereren in volwassen industrieën met alle uitdagingen die daarbij horen. Koster: “De economie verandert steeds sneller en ingrijpender. Voor ondernemingen is wendbaarheid cruciaal, zeker in consoliderende markten. Wie zich niet snel genoeg aanpast, komt in het vizier bij activisten of concurrenten.”

 

Bedenktijd is schadelijk voor de economie

De VEB is tegenstander van een bedenktijd van een jaar of langer. Het geeft bestuurders en commissarissen een vals gevoel van zekerheid over de strategie. Aandeelhouders moeten het bestuur ter verantwoording kunnen roepen. Maatregelen die dit onmogelijk maken, schaden het vertrouwen van beleggers in de Nederlandse kapitaalmarkten. Het is in het belang van de gehele onderneming en al haar stakeholders dat aandeelhouders hun controlefunctie kunnen uitoefenen. De checks and balances, onmisbaar voor goed ondernemingsbestuur, moeten behouden blijven.

Het position paper van de VEB, dat is opgesteld voor de hoorzitting, vindt u hier.